Στυγνή, ειδεχθής, δειλή είναι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούν πολιτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες όταν αναφέρονται στη δολοφονία του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπόρις Νεμτσόφ χθες το βράδυ στη Μόσχα.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι «καταθορυβημένη» από τη «δειλή δολοφονία» του Μπόρις Νεμτσόφ και κάλεσε τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα θα διαλευκανθεί πλήρως.

«Η καγκελάριος είναι καταθορυβημένη από τη δειλή δολοφονία του αντιπολιτευόμενου ρώσου πολιτικού Μπόρις Νεμτσόφ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση της καγκελαρίας η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «(Η καγκελάριος) καλεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να εξασφαλίσει πως η δολοφονία αυτή θα διαλευκανθεί και οι δράστες θα λογοδοτήσουν».

Η καγκελάριος υπογράμμισε «το θάρρος του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είχε πάψει να εκφράζει δημοσίως τις επικρίσεις του εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε «θλιμμένος και οργισμένος», προσθέτοντας πως είναι επίσης «σοκαρισμένος, όπως πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία», απ’ αυτή την «εν ψυχρώ» δολοφονία.

Και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία», χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός «θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: «Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς».

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα την «αγανάκτησή» της για τη «στυγνή δολοφονία» του ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού, καλώντας τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν μια «πλήρη, ταχεία και διαφανή» έρευνα.

Ο Νεμτσόφ «δολοφονήθηκε λίγο πριν από μία διαδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωνε την 1η Μαρτίου για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της σύρραξης στην Ουκρανία» επισήμανε η Μογκερίνι, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε. Ο ίδιος ήταν ένας «ένθερμος υποστηρικτής μιας σύγχρονης ρωσικής Ομοσπονδίας, ευημερούσας και δημοκρατικής, ανοιχτής σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε η Φεντερίκα Μογκερίνι αποτίοντας φόρο τιμής στον Νεμτσόφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τις ρωσικές αρχές να διεξαγάγουν μία πλήρη, ταχεία και διαφανή έρευνα» προκειμένου «να οδηγήσουν σύντομα τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης» προσέθεσε η Μογκερίνι.

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το φόνο, ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

«Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.

Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση.

«Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα», ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter.

«Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους», πρόσθεσε ο Κασπάροφ.

Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο ρώσος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, 55 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρες στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας στο κέντρο της Μόσχας, μπροστά από το Κρεμλίνο, «μια δολοφονία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας», σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.