Ο πλέον καταζητούμενος αρχηγός συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα, ο Σερβάντο «Λα Τούτα» Γκόμες συνελήφθη, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές του Μεξικού. Η εξέλιξη θεωρείται ότι ενισχύει τον πρόεδρο της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος κάνει εκστρατεία εναντίον της βίας των καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο Γκόμες, 49 ετών, εθεωρείτο από τους βασικούς στόχους των αρχών στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση του Πένια Νιέτο να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτείας Μιτσοακάν, η οποία σπαράσσεται από τις συγκρούσεις ανάμεσα στο καρτέλ των Ναϊτών Ιπποτών, του οποίου ηγείται ο «Λα Τούτα», και βαριά οπλισμένες πολιτοφυλακές που προσπαθούν να εκδιώξουν τη συμμορία.

Η σύλληψη σημειώθηκε έναν χρόνο έπειτα από εκείνη του πλέον διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, επικεφαλής του καρτέλ της πολιτείας Σιναλόα, μιας συμμορίας που θεωρείται από τις πιο ισχυρές στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η εξέλιξη καταγράφεται καθώς ο Πένια Νιέτο προσπαθεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών για τη συνεχιζόμενη βία, την ατιμωρησία και τη διαφθορά στο Μεξικό, μετά την απαγωγή 43 σπουδαστών από διεφθαρμένους αστυνομικούς και τη σφαγή τους από τα μέλη μιας συμμορίας.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε ότι ομοσπονδιακοί αστυνομικοί συνέλαβαν τον Γκόμες στην Μορέλια, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μιτσοακάν, έπειτα από πολύμηνη συλλογή πληροφοριών. «Θα μεταχθεί στην Πόλη του Μεξικού τις επόμενες ώρες για να κάνει μια δήλωση» ενώπιον δικαστή, πρόσθεσε.

Μέσα ενημέρωσης του Μεξικού μετέδωσαν ότι ο Γκόμες συνελήφθη σε μια οικία, χωρίς να πέσει ούτε τουφεκιά.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία είχε προχωρήσει στην κατάσχεση διαφόρων ιδιοκτησιών στην περιοχή όπου έγινε η σύλληψη και είχε θέσει υπό κράτηση ορισμένα πρόσωπα που συνδέονται με τον «Λα Τούτα». Σύμφωνα με τα μεξικανικά ΜΜΕ, η επιχείρηση αυτή οδήγησε στη σύλληψη του αρχηγού της συμμορίας.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης πολλά πρόσωπα που βρίσκονταν μαζί του.

Αφότου η κυβέρνηση του Μεξικού υπό τον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν είχε εξαπολύσει το 2007 μια εκστρατεία εναντίον των καρτέλ αναπτύσσοντας τον στρατό, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι στη χώρα.

Κανένας από τους βαρόνους των ναρκωτικών δεν επιζητούσε τη δημοσιότητα τόσο συχνά όσο ο Γκόμες.

Ο «Λα Τούτα», με βίντεο στο YouTube στα οποία κατήγγειλε τη διαφθορά των πολιτικών, ή με συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ από κρησφύγετά του, προκαλούσε ασταμάτητα την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούσε ότι συνεργάζεται με αντίπαλα καρτέλ, όπως οι συμμορίες Νουέβα Χενερασιόν και Λος Σέτας —η τελευταία έχει ιδρυθεί από πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων—, ενώ χαρακτήριζε τους Ναΐτες Ιππότες, τη δική του συμμορία, «αναγκαίο κακό».

«Η βασική μας αποστολή είναι να βοηθάμε τον λαό, να υπερασπιζόμαστε την πολιτεία μας, να προστατεύουμε τη χώρα μας από τους ανθρώπους που προκαλούν τον τρόμο», είχε υποστηρίξει ο Γκόμες σε ένα βίντεο το οποίο είχε μεταφορτωθεί στο Διαδίκτυο το 2012, μπροστά σε εικόνες του Τσε Γκεβάρα και άλλων επαναστατών.

Πρώην δάσκαλος και ακτιβιστής της αριστεράς, ο Γκόμες επέμενε πως το δικό του καρτέλ τηρούσε έναν αυστηρό ηθικό κώδικα, αν και όσο περνούσε ο καιρός άρχισε να παραδέχεται τις εγκληματικές δραστηριότητες της συμμορίας του, η οποία το 2013 έλεγχε μεγάλο μέρος της πολιτείας Μιτσοακάν από την Τιέρα Καλιέντε, την περιοχή όπου βρίσκεται το αρχηγείο της.

Ισχυροποιούμενη όλο και περισσότερο, η συμμορία των Ναϊτών Ιπποτών εκβίαζε επιχειρηματίες, έλεγχε πολιτικούς και διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της, περνώντας από την εμπορία ναρκωτικών σε δεκάδες τομείς, μέχρι και την εξαγωγή μεταλλευμάτων.

Πατέρας τουλάχιστον επτά παιδιών, ο Γκόμες καταζητείται από τις αρχές των ΗΠΑ για εμπορία κοκαΐνης και μεταμφεταμινών. Σύμφωνα με τις μεξικανικές και τις αμερικανικές αρχές, ενέχεται επίσης στη δολοφονία, το 2009, δώδεκα Μεξικανών ομοσπονδιακών αστυνομικών.

Οι μεξικανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 30 εκατομμυρίων πέσος (2 εκατ. δολαρίων) για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Σερβάντο Γκόμες.