Ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής για τον Τζέικομπ Έλι Νάιτ Βάσκες να πάει την Παρασκευή το βράδυ να πιει ένα ποτό απέναντι από την ταβέρνα όπου δούλευε στο βορειοδυτικό Πόρτλαντ – μια περιοχή όπου οι κάτοικοι της πόλης απολαμβάνουν εστιατόρια που μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, διεθνή κουζίνα και φιλόξενα καφέ.

Ο 34χρονος ήταν στο μπαρ μόλις λίγη ώρα όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί. Ο Βάσκες χτυπήθηκε από μια αδέσποτη σφαίρα και πέθανε στο σημείο.

Η δολοφονία του στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν μία από τις 67 ανθρωποκτονίες φέτος στο Πόρτλαντ – μια πόλη, η οποία βαδίζει με γρήγορους ρυθμούς για να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 70 δολοφονιών το 1987.

Ο φόβος και η απογοήτευση από τη βία των συμμοριών έχουν επικρατήσει στη μητρόπολη, καθώς ιστορίες όπως αυτές του Βάσκες κάνουν κάποιους επιφυλακτικούς να βγουν έξω τη νύχτα. Οι νεκροί από διασταυρούμενα πυρά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Άνθρωποι που θρηνούν σε αγρυπνίες, ή κάθονται στο αυτοκίνητό τους, μέχρι παιδιά που παίζουν σε πάρκο, χάνονται αναίτια.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ψύχραιμοι γιατί αυτή είναι μια επικίνδυνη εποχή», δήλωσε ο Λάιονελ Ίρβινγκ Τζούνιορ, ένας ισόβιος κάτοικος του Πόρτλαντ.

Έλλειψη προσωπικού και περικοπές

Το αστυνομικό τμήμα του Πόρτλαντ δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα εν μέσω έντονης έλλειψης προσωπικού και περικοπών προϋπολογισμού. Τώρα, η μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον εφαρμόζει νέες λύσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης βαρελιών κυκλοφορίας ώστε να γίνει πιο δύσκολο σε κάποιον να οδηγεί και ταυτόχρονα να πυροβολεί, αλλά και για να μειωθούν οι πιθανότητες κάποιος να διαπράξει ένα έγκλημα και να μπορέσει να διαφύγει γρήγορα από τον τόπο.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι η φιλελεύθερη βορειοδυτική πόλη του Ειρηνικού, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι, καταρρέει.

«Ας λύσουμε τα χέρια των αστυνομικών μας», είπε ο κουνιάδος του Βάσκες, Ντον Όσμπορν, έξω από την επιχείρηση όπου σκοτώθηκε ο Βάσκες. «Πιστεύω ότι αν υπήρχαν τα κατάλληλα εργαλεία για τους αστυνομικούς μας, αυτό δεν θα είχε συμβεί».

Μέχρι στιγμής φέτος, το Πόρτλαντ είχε περίπου 1.000 πυροβολισμούς, 314 άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες και τα πυροβόλα όπλα αντιπροσώπευαν τα τρία τέταρτα των ανθρωποκτονιών. Η αστυνομία αποδίδει μεγάλο μέρος των πυροβολισμών σε συμμορίες, συμπλοκές και δολοφονίες για αντίποινα, τις οποίες πληρώνουν αθώοι άνθρωποι.

Η εννιάχρονη Χαντάρ Κεντέμ βρέθηκε ανάμεσα σε πυρά νωρίτερα φέτος.

Η Χαντάρ έπαιζε με τον πατέρα της, τον αδελφό της και τον σκύλο της σε ένα πάρκο στο βορειοανατολικό Πόρτλαντ, όταν μια ομάδα ανθρώπων με μάσκες σκι άρχισε να πυροβολεί. Η Χαντάρ και η οικογένειά της έτρεξαν για προστασία πίσω από έναν μεταλλικό κάδο. Μία σφαίρα προσγειώθηκε σε απόσταση λίγων μέτρων από την ίδια.

«Ξέρω ότι όχι μόνο εγώ θέλω την αλλαγή, αλλά όλοι θέλουν την αλλαγή», είπε η Χαντάρ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο μήνα. «Θέλω να νιώσω ασφάλεια».

Τα θλιβερά στατιστικά

Σε εθνικό επίπεδο, οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30% από το 2019 έως το 2020, με βάση τα στοιχεία του FBI. Ωστόσο, στο Πόρτλαντ, η θανατηφόρα βία αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις, με αύξηση 83% των ανθρωποκτονιών το 2020.

Το Πόρτλαντ έχει δει περισσότερες ανθρωποκτονίες το 2021 από μερικές μεγαλύτερες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Σαν Φρανσίσκο και διπλάσιες δολοφονίες από τον μεγαλύτερο γείτονά του, το Σιάτλ. Άλλες δυτικές πόλεις που επλήγησαν σκληρά περιλαμβάνουν την περιοχή του μετρό στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού, η οποία έχει περίπου 679.000 κατοίκους και έχει σημειώσει ρεκόρ 97 ανθρωποκτονιών φέτος.

Η αστυνομία του Πόρτλαντ παλεύει να καταστείλει τη βία με μια δύναμη 128 αξιωματικών. Από τον Αύγουστο του 2020, περίπου 200 αξιωματικοί εγκατέλειψαν το τμήμα. Πολλοί, στις συνεντεύξεις τους κατά την αποχώρησή τους, ανέφεραν το χαμηλό ηθικό, την έλλειψη υποστήριξης από τους αξιωματούχους της πόλης και την εξουθένωση από μήνες διαμαρτυριών για τη φυλετική δικαιοσύνη.

Οι ηγέτες της πόλης έκοψαν πέρυσι 27 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό της αστυνομίας -11 εκατομμύρια δολάρια λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία – μια απόφαση που ο Ντάριλ Τέρνερ, εκτελεστικός διευθυντής της αστυνομικής ένωσης του Πόρτλαντ δήλωσε ότι κόστισε ζωές.

Οι αξιωματούχοι διέλυσαν επίσης μια εξειδικευμένη μονάδα που επικεντρώθηκε στον περιορισμό της βίας με όπλα, η οποία αντιμετώπιζε από καιρό κριτική για τη δυσανάλογη στόχευση των έγχρωμων ατόμων.