Για ένα μικρό κορίτσι από το Αφγανιστάν η ζωή στη Νότια Κορέα είναι γεμάτη από απλές ελευθερίες τις οποίες διαφορετικά δεν θα γνώριζε. Είναι μια από τους συνολικά 400 Αφγανούς που πήγαν στη Σεούλ τον περασμένο Αύγουστο, μέρος ενός προγράμματος που στοχεύει να δώσει άδεια παραμονής σε Αφγανούς που παρείχαν ξεχωριστές υπηρεσίες στη χώρα καθώς και στις οικογένειές τους.

«Στο Αφγανιστάν, δεν μπορείς να κάνει διάφορες δραστηριότητες με την ελευθερία που τις κάνουν οι άνδρες. Είναι ικανοποιητικό να μπορείς να κάνεις ένα μάθημα Τάε – Κβον – Ντο χωρίς να φοράς χιτζάμπ», δήλωσε το κορίτσι που μίλησε στους δημοσιογράφους μαζί με άλλα παιδιά και ενήλικες διατηρώντας την ανωνυμία τους έπειτα από συμφωνία με παράγοντες της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας. Ήταν η πρώτη τους δημόσια εμφάνιση αφότου μεταφέρθηκαν στη χώρα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως προσφέρει μαθήματα κορεάτικων στο πλαίσιο του προγράμματος ένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Επί του παρόντος μένουν σε ειδικά διαμορφωμένες δομές στο National Human Resources Development Institute της Γίντσεον, υποστήριξαν αξιωματούχοι, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο αθλητισμός, δε, παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίησή τους, αλλά και στην προσπάθεια να «χτίσουν» μια νέα ζωή σ’ ένα περιβάλλον με διαφορετική κουλτούρα, ήθη και έθιμα σε σύγκριση με το Αφγανιστάν. Το Τάε – Κβον – Ντο και το ποδόσφαιρο είναι από τις αγαπημένες ασχολίες των νεαρών μελών της κοινότητας.

«Οι περισσότερες εμπειρίες μου ζώντας στο Αφγανιστάν ως τώρα ήταν από πόλεμο. Όταν άκουγα τους γονείς μου να μιλούν για την ιστορία της χώρας το μόνο που άκουγα ήταν να μιλούν για πόλεμο», τόνισε ένα από τα αγόρια από το Αφγανιστάν που συμμετείχαν στο ίδιο μάθημα Τάε – Κβον – Ντο. «Πλέον, η ζωή στην Κορέα είναι σταθερή και τη χαίρομαι», κατέληξε.