Ένας άνδρας οπλισμένος με τόξο και βέλη σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε επίσης πολλούς το απόγευμα της Τετάρτης στην πόλη Κόνγκσμπεργκ στη νοτιοανατολική Νορβηγία, ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας πως συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες και δυστυχώς επίσης πολλοί νεκροί», δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος, ο δε γνωστοποίησε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της επίθεσης.

«Ο άνδρας συνελήφθη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας, επίσης, πως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, εκτιμάται ότι ο συλληφθείς έδρασε μόνος του, χωρίς συνεργό.

Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Τα κίνητρα της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, η οποία έχει 28.000 κατοίκους, παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μείνουν σπίτια τους. Αρκετές γειτονιές αποκλείστηκαν από την αστυνομία, με τα τηλεοπτικά πλάνα να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων και ασθενοφόρων. Ένα ελικόπτερο επίσης έχει αναπτυχθεί.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK στον ιστότοπό του ανήρτησε μια φωτογραφία που έστειλε αυτόπτης μάρτυρας και δείχνει ένα μαύρο βέλος σφηνωμένο σε έναν τοίχο.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία, μια παραδοσιακά φιλήσυχη χώρα, έχει γίνει στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.

Η τοπική αστυνομία πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε λίγο.

Επίσης η αστυνομία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία του υπόπτου, λέγοντας μόνο ότι πρόκειται για έναν άνδρα που οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη Ντράμεν.

«Δεν υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό άλλων ανθρώπων», διευκρίνισε ο Ος.

Αξίζει να αναφερθεί πως ένα παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα στην Ολλανδία, στην πόλη Άλμελο, όπου, πριν ένα μήνα περίπου, ένας άνδρας σκότωσε δύο πολίτες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τοπικών Μέσων, ο δράστης της επίθεσης αυτής – που δε θεωρήθηκε τρομοκρατική – χρησιμοποίησε βαλλίστρα.