Αυστηρό μήνυμα στέλνει μετά τις επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής μας χώρας τονίζοντας πως «η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλειά της».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια δηλώσεών του την Τετάρτη (13/10) είπε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία φέρουν ευθύνη για διασυνοριακές επιθέσεις της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας».

Τη Δευτέρα (11/10) κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων άμαχοι.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Αφρίν, που βρίσκεται στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Τελείωσε η υπομονή μου» λέει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα (11/10) είπε πως η επίθεση, για την οποία η Άγκυρα κατηγόρησε την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακή YPG και κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο τούρκοι αστυνομικοί, ήταν «η τελευταία σταγόνα».

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε μόνοι μας τις απειλές από τη Συρία», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος στο τέλος ενός υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι «τελείωσε η υπομονή μου».

«Οι πρόσφατες επιθέσεις που στοχεύουν τις αστυνομικές μας δυνάμεις έφτασαν στα όριά τους», συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου παράλληλα επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ότι θα εξασφαλίσουν την αποχώρηση της YPG από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία και πως οι αμερικανικές καταδίκες επιθέσεων εναντίον της Τουρκίας είναι ανειλικρινείς, καθώς η Ουάσινγκτον εξοπλίζει τη YPG.