Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επετεύχθη στις συνομιλίες του Μινσκ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική. «Δεν νομίζω ότι σήμερα θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ στους δημοσιογράφους έπειτα από μια συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών.

«Εργαζόμαστε τώρα… για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών» του Μινσκ, πρόσθεσε η ίδια. «Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα στη σύνοδο. Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή», ανέφερε η Μογκερίνι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Σήμερα το κύριο θέμα υπό συζήτηση θα είναι πώς να βοηθήσουμε να διευρυνθεί αυτή η αχτίδα (ελπίδας)… ώστε να φθάσουμε σε μια αποτελεσματική διευθέτηση της σύγκρουσης. Πρέπει να επενδύσουμε όλη μας την ενέργεια για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η αχτίδα φωτός θα ενισχυθεί», πρόσθεσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.