Έχουν ήδη ξεκινήσεις το Βερολίνο οι πρώτες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD), του Φιλελεύθερου (FDP) και του κόμματος των Πρασίνων για τον σχηματισμό συνασπισμού. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ουσιαστικά τηρούν σιγήν ιχθύος ή απλώς σιωπούν.

Ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ περιορίστηκε στην εξής δήλωση: «Κάθε μέρα είναι πάντα ξεχωριστή, αυτό κάνει τις μέρες τόσο όμορφες».

Λίγο πιο ομιλητικός ήταν ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο φειδωλός.

Και τα τρία κόμματα είχαν διαβεβαιώσει ότι τώρα το θέμα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του απορρήτου. Για τους δημοσιογράφους αυτό σημαίνει: δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία.

Πρώτη τριμερής SPD, Πρασίνων και FDP μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές

Είναι η πρώτη τριμερής συνάντηση του SPD, των Πρασίνων και του FDP μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές – όλες οι προηγούμενες συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ δύο κομμάτων.

Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz)

Ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε πρώτος στον εκθεσιακό χώρο «CityCube Berlin», όπου γίνεται η συνάντηση των τριών, πριν από τις 8 το πρωί, είπε φιλικά «καλημέρα», αλλά τίποτα περισσότερο και εξαφανίστηκε στο κτίριο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας με τους ακτιβιστές της Greenpeace οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στον εκθεσιακό χώρο όπου διεξάγονται ο συνομιλίες τους διαβεβαιώνει ότι «το κλίμα σίγουρα θα αποτελέσει θέμα» σήμερα. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Άντον Χόφραϊτερ, όταν ρωτήθηκε τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν σήμερα απάντησε: «Όλα».

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος έφτασε τελευταίος, πήρε επίσης ένα φυλλάδιο της Greenpeace, απηύθυνε ένα απλό χαιρετισμό μια προς όλες τις κατευθύνσεις και εξαφανίστηκε πίσω από τη γυάλινη πόρτα.

Μόνο ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν λίγο πιο ομιλητικός. «Έχω ένα καλό προαίσθημα ότι έχουμε κοινές πεποιθήσεις, ότι θέλουμε να ωθήσουμε τη χώρα προς τα μπρος. Και τώρα πρέπει να δούμε εξετάσουμε τα διάφορα θέματα ένα προς ένα και μετά θα δούμε».

Δεδομένου ότι οι συναντήσεις μέχρι τώρα ονομάζονταν «προκαταρκτικές διερευνητικές», θα ήταν φυσικό να μιλά κανείς τώρα για «διερευνητικές», αλλά οι συνομιλίες δεν χαρακτηρίζονται ακόμα έτσι. Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να διευκρινισθεί αν θα υπάρξουν διερευνητικές και τότε θα ξεκινήσουν οι πραγματικές διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.