Η εταιρεία Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα, μία μέρα μετά το πολύωρο μπλακ άουτ των υπηρεσιών του, πως μια «συντήρηση ρουτίνας» στο δίκτυο της εταιρείας που συνδέει τα κέντρα δεδομένων της, προκάλεσε την κατάρρευση του των συστημάτων του, παγκοσμίως, τη Δευτέρα.

Σε ανάρτηση στο ιστολόγιό του, το Facebook εξήγησε ότι οι μηχανικοί του έδωσαν μια εντολή που έριξε ακούσια όλες τις συνδέσεις στο δίκτυό του, «αποσυνδέοντας ουσιαστικά τα κέντρα δεδομένων του Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο», γεγονός που οδήγησε στη διακοπή των λειτουργιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ομίλου για περισσότερες από έξι ώρες: Η διακοπή λειτουργίας διέκοψε την πρόσβαση στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp παγκοσμίως.

Επίσης, λόγω του ίδιου προβλήματος οι εργαζόμενοι έχασαν πρόσβαση σε εσωτερικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό του Facebook, για τη διόρθωση τέτοιων ζητημάτων, σημείωσε η εταιρεία.

Το Facebook επεσήμανε, τέλος, ότι το εργαλείο ελέγχου προγράμματος είχε ένα σφάλμα και απέτυχε να σταματήσει την εντολή που προκάλεσε τη διακοπή.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, η Facebook Inc διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε κάποια «κακόβουλη δραστηριότητα» στις λανθασμένες αλλαγές ρυθμίσεων που είχαν ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι υπηρεσίες της, για πολλές ώρες, τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία των παραπάνω ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, ωστόσο ο όμιλος αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα και από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί πως ο κολοσσός, ο οποίος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως, έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.