Στις αρχές της χρονιάς διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Μαρίνα Πικάσο, η εγγονή του σπουδαίου ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, σκοπεύει να ξεπουλήσει τα έργα τέχνης του παππού της από την ιδιωτική συλλογή της.

Οι πρώτες φήμες μιλούσαν για πώληση επτά πολύ διάσημων πινάκων, καθώς και της βίλας που κληρονόμησε, της La Californie, συνολικής αξίας 290 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα όμως με τους New York Times, η Μαρίνα Πικάσο έχει στην κατοχή της 10.000 αυθεντικά έργα του Πάμπλο Πικάσο, τα οποία κληρονόμησε. Σκοπεύει να τα πουλήσει όλα, ένα ένα, ώστε να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό της έργο.

Η ανακοίνωση φυσικά ανατρίχιασε τους επενδυτές, τους δημοπράτες και τους ντίλερς, καθώς ανησυχούν ότι αν πέσουν τόσα έργα τέχνης στην αγορά, τότε οι τιμές των Πικάσο θα πέσουν και ο κόσμος της τέχνης θα χάσει εκατομμύρια δολάρια.

Η Μαρίνα Πικάσο έγινε διάσημη το 2001 με το βιβλίο της, «Πικάσο: Ο παππούς μου», στο οποίο κατηγορεί τον καλλιτέχνη ότι κατέστρεψε την παιδική της ηλικία. Θυμάται ότι ζούσαν στην απόλυτη φτώχεια και ο πατέρας της ικέτευε τον Πικάσο για ένα δάνειο.

Και επειδή ο Πικάσο δεν άφησε καμία διαθήκη όταν πέθανε το 1973, η γυναίκα του, η πρώην γυναίκα του, τα τέσσερα παιδιά και τα οκτώ εγγόνια αναγκάστηκαν να σπάσουν την περιουσία. Η Μαρίνα, έκπληκτη, κληρονόμησε το ένα πέμπτο αυτής της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης της βίλας, La Californie. Ωστόσο τα χρήματα που ήρθαν στα χέρια της δεν ήταν αρκετά για να απαλύνουν τις κακές αναμνήσεις από τον παππού της. Η Μαρίνα γράφει στο βιβλίο της ότι έχει γυρίσει ανάποδα όλους τους πίνακες του Πικάσο που βρίσκονται στη βίλα από εκδίκηση.