Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θέλει στις επερχόμενες διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP) να εργαστεί για τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης «των νικητών» των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με τα παραπάνω κόμματα την προσεχή Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ δήλωσε σήμερα ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες θα προσέλθουν στις διερευνητικές με σταθερή βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση» και τόνισε πως «ο σταθερός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε γρήγορα έναν συνασπισμό των νικητών».

Το γεγονός ότι το FDP θέλει να μιλήσει πρώτα με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) το Σάββατο δεν πτοεί τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς «αποφασιστικής σημασίας είναι ποιος τελικά θα υπογράψει τη συμφωνία συνασπισμού», όπως είπε.

Το γεγονός ότι το FDP και οι Πράσινοι προέτρεξαν να συναντηθούν (σ.σ. μεταξύ τους) επίσης δεν τον ενοχλεί. «Πρώτα απ ‘όλα, είναι ωραίο που είχαν όλοι χτες ένα ωραίο βράδυ, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κυβερνήσουν καλά μαζί», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπάϊλ, αναφερθείς σε κοινή ανάρτηση των κομμάτων αυτών στο Instagram.

Ο Κλίνγκμπαϊλ επεσήμανε, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, τα εξής: «Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτον να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα όσον αφορά στην προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να είναι -δεύτερον- μια κυβέρνηση η οποία χαράσσει ένα διαφορετικό είδος πολιτικής, να είναι δηλαδή μια κυβέρνηση την οποία δεν θα απασχολεί ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένοι, αλλά στην οποία να υπάρχει σταθερή συνεργασία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού».

Ως αποτρεπτικό παράδειγμα, ανέφερε τη συγκυβέρνηση συντηρητικών και Φιλελευθέρων από το 2009 έως το 2013 η οποία αντιμάχονταν σε τακτά διαστήματα στον κοινό συνασπισμό τους. «Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τη νέα γενιά για την πολιτική και να αντιμετωπίσει τα ζητήματά τους», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.