Σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη τα σχολεία έχουν ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα και οι φόβοι ότι η μετάλλαξη Delta του κορονοϊού θα εκτροχίαζε τη διά ζώσης διδασκαλία έχουν αποδειχθεί κατά κύριο λόγο αβάσιμοι, μεταδίδει το Reuters.

Όπως παρατηρεί, σε μια δωδεκαριά χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού – στην Ασία, την Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες – τα ποσοστά των μολύνσεων που είχαν εκτοξευθεί τον Αύγουστο έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και αξιωματούχους.

Το θέμα είναι πόσο αυτό οφείλεται σε εποχιακούς παράγοντες εν μέσω μιας παγκόσμιας μείωσης των μολύνσεων, και πόσο συνδέεται με τους εμβολιασμούς ή και άλλα προληπτικά μέτρα. Ειδικοί στη δημόσια υγεία λένε πως θα συνεχίσουν να παρακολουθούν για ενδείξεις μιας αύξησης στις μολύνσεις καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

«Στις ΗΠΑ, η μετάδοση στο σχολείο είναι υψηλότερη σε μέρη με χαμηλό εμβολιασμό των ενηλίκων και όπου δεν σημειώνεται μείωση, όμως, συνολικά, τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά», δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Σαν Φρανσίσκο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Πάει καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν».

Οι μολύνσεις μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν σχεδόν σε επταπλάσιο αριθμό τον Αύγουστο αλλά έφθασαν στην κορύφωσή τους την εβδομάδα που έληξε στις 2 Σεπτεμβρίου, δείχνουν στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Όμως μόνο περίπου το 2% των σχολείων στις ΗΠΑ έκλεισαν προσωρινά λόγω εξάρσεων της COVID-19, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Burbio, η οποία καταγράφει τα κλεισίματα σχολείων.

Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο τμήμα των ανεμβολίαστων στις πιο πλούσιες χώρες, είτε επειδή η χορήγηση εμβολίων για τις ηλικιακές τους ομάδες έχει μόλις αρχίσει είτε γιατί δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

Οι μολύνσεις που συνδέονταν με καλοκαιρινά ταξίδια και μολύνσεις που συνδέονταν με τεστ τον Αύγουστο έχουν πέσει, δηλώνουν ειδικοί στη δημόσια υγεία, και η αύξηση των εμβολιασμών, τα μέτρα στα σχολεία και η ευρύτερη αποκλιμάκωση της επιδημίας στην κοινότητα βοηθούν.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις: Στη Σιγκαπούρη, οι μολύνσεις στα παιδιά είχαν αυξητική τάση όλο τον Σεπτέμβριο και στην Ιαπωνία, τα σχολεία του Τόκιο έχουν εφαρμόσει την εκ περιτροπής διά ζώσης εκπαίδευση.

Όμως στη Σκανδιναβία, τη Σκοτία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ, οι μολύνσεις μειώνονται, παρά τους φόβους ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Delta θα οδηγούσε σε αύξηση των μολύνσεων, σημειώνει το Reuters.

«Αναμένουμε πράγματι πως η τρέχουσα πτωτική τάση θα συνεχιστεί για λίγες εβδομάδες και μετά θα σταθεροποιηθεί σε ένα χαμηλό επίπεδο, τουλάχιστον για ένα δύο μήνες. Στη συνέχεια υπάρχει αβεβαιότητα για τον χειμώνα», ανέφερε ο Πρέμπεν Αάβιτσλαντ, ανώτερος παθολόγος στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Reuters.

Η Βρετανία είδε κάποια αύξηση των μολύνσεων σε σχολεία που άνοιξαν νωρίς, αλλά αυτή δεν επεκτάθηκε στον ευρύτερο πληθυσμό, δήλωσε ο Νιλ Φέργκιουσον, επιδημιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου.

Στη Σκοτία, τα σχολεία ξανάνοιξαν στα μέσα Αυγούστου και τα θετικά αποτελέσματα στα τεστ έφθασαν σε αριθμούς ρεκόρ μέχρι το τέλος του μήνα. Την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου, περίπου ένα στα 20 παιδιά ηλικίας τριών, οκτώ, 13 και 16 ετών εκτιμάτο ότι είχαν COVID-19, σε σύγκριση με έναν στους 45 στον ευρύτερο πληθυσμό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Όμως οι μολύνσεις μεταξύ των ηλικιών κάτω των 19 ετών πέφτουν κάθε εβδομάδα από τότε.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των μολύνσεων στα παιδιά έχει αυξηθεί ως ποσοστό των συνολικών μολύνσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

«Τα σχολεία αντανακλούν απλώς τι συμβαίνει στην περιβάλλουσα κοινότητα και στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μικρότερη μετάδοση απ΄ό,τι στην περιβάλλουσα κοινότητα λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται», δήλωσε ο δρ Σιν Ο’Λίρι, καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Στο Κεντάκι, για παράδειγμα, 45 από τις 171 σχολικές περιφέρειες της πολιτείας έχουν κλείσει τουλάχιστον μία φορά αφότου ξεκίνησε η ακαδημαϊκή χρονιά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Τζόσουα Σούλτα, εκπρόσωπο της ένωσης σχολικών συμβουλίων του Κεντάκι (Kentucky School Boards Association).

Οι μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους στο Κεντάκι πέφτουν αλλά εξακολουθούν να είναι από τις υψηλότερες στη χώρα και μόλις λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού του έχει πλήρως εμβολιαστεί. Οι σχολικές περιφέρειες της πολιτείας αντιμετώπιζαν ήδη ελλείψεις προσωπικού πριν από τις μολύνσεις COVID-19 και τις καραντίνες, είπε ο Σούλτα. Η Βουλή της πολιτείας πραγματοποίησε μια ειδική σύνοδο την περασμένη εβδομάδα, όπου οι βουλευτές έδωσαν στους τοπικούς σχολικούς αξιωματούχους περισσότερη αυτονομία στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων της COVID-19.

«Αυτά που ξέρουμε τώρα και τα εργαλεία που έχουμε σε σύγκριση με το πού είμαστε αυτή την περίοδο πέρυσι έχει αλλάξει ελαφρώς το παιχνίδι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σούλτα.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.