Ο απερχόμενος φιλελεύθερος Τζάστιν Τριντό ή ο συντηρητικός Έριν Ο΄Τουλ; Μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η αγωνία βρίσκεται στα ύψη στον Καναδά. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα και ισχυρά περιφερειακά διακυβεύματα περιπλέκουν τα προγνωστικά.

Στην έναρξη της τελευταίας εβδομάδας της προεκλογικής εκστρατείας, τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνονται από τις δημοσκοπήσεις να λαμβάνουν το 30 έως 34% των προθέσεων ψήφου, και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα γύρω στο 20%.

Προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα μέσα Αυγούστου, ο Τζάστιν Τριντό είχε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακτήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων την πλειοψηφία που είχε χάσει στις εκλογές του 2019.

Όμως αυτό το ριψοκίνδυνο στοίχημα μοιάζει, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, «ακατόρθωτο», εκτιμά ο Αντρέ Λαμουρέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ. «Θα μπορούσε να είναι ακόμη μειοψηφικός», προσθέτει.

Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 δεν κατορθώσει να αποκτήσει την πλειοψηφία του 338μελούς ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο νικητής θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι εκλογές αυτές είναι εντέλει «ένα δημοψήφισμα υπέρ ή εναντίον του Τζάστιν Τριντό»

Οι εκλογές αυτές είναι εντέλει «ένα δημοψήφισμα υπέρ ή εναντίον του Τζάστιν Τριντό επειδή βλέπουμε πως οι συντηρητικές ιδέες δεν είναι πιο δημοφιλείς απ’ ό,τι πριν», εκτιμά από την πλευρά της η Ζενεβιέβ Τελιέ του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

Ο κόσμος «έχει αντιληφθεί πως η απόφαση του Τζάστιν Τριντό να αρχίσει μια προεκλογική εκστρατεία βασιζόταν σε πολύ στρατηγικές σκέψεις».

Εξάλλου, οι αντίπαλοί του δεν έχουν σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια «ανώφελη» εκστρατεία εφόσον «το κοινοβούλιο λειτουργούσε» και η χώρα είναι, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμέτωπη με ένα τέταρτο κύμα της Covid-19.

«Πρέπει να δουλέψουμε μαζί κατά της πανδημίας. Δεν είναι η ώρα για εκλογές», έχει πει πολλές φορές ο επικεφαλής των συντηρητικών Έριν Ο΄Τουλ σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ.

Έπειτα από φθορά έξι χρόνων στην εξουσία, κατηγορούμενος για αδράνεια στον τομέα του περιβάλλοντος ή της εξωτερικής πολιτικής κυρίως, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δοκιμάζει τη μία απογοήτευση μετά την άλλη στην εκστρατεία αυτή.

Και επί του πεδίου, ένα πλήθος διαδηλωτών οργισμένων κατά των υγειονομικών μέτρων τον ακολουθεί σε κάθε μετακίνηση. Ένας από αυτούς μάλιστα του έριξε χαλίκια την περασμένη εβδομάδα.

Στα τέλη Αυγούστου, περικυκλωμένος από διαδηλωτές, αναγκάστηκε να ακυρώσει μια εκλογική συνάντηση.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας άλλα τέσσερα χρόνια με τον κ. Τριντό», δήλωσε ο Τζάγκμιτ Σινγκ, ηγέτης του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NPD, αριστερά), χαρακτηρίζοντάς τον «όλο λόγια αλλά καμία δράση» για το περιβάλλον.

Τέλος της «Τριντομανίας»

«Οι ‘ηλιόλουστοι’ δρόμοι που είχε υποσχεθεί το 2015 μοιάζουν πολύ μακριά και πολλοί ψηφοφόροι βλέπουν τώρα εκεί κούφια λόγια», προσθέτει η Ζενεβιέβ Τελιέρ.

‘Όμως ο Τζάνστιν Τριντό, 49 ετών, προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να δείξει ότι είναι ο μοναδικός αξιόπιστος ηγέτης και ότι ο κύριος αντίπαλός του δεν έχει το ανάστημα του ηγέτη.

Αναφέρθηκε πολλές φορές στην «άβουλη ηγεσία» του Ο΄Τουλ, στην έλλειψη φιλοδοξίας εκ μέρους του στον τομέα του κλίματος και την ευπρόσβλητη θέση του απέναντι στην πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του (κυρίως όσοι τάσσονται κατά των αμβλώσεων και οι κλιματοσκεπτικιστές).

Μετά το τελευταίο ντιμπέιτ, φαίνεται επίσης πως η περιφερειακή δυναμική θα είναι καθοριστική σε αυτές τις εκλογές. Τα «περιφερειακά διακυβεύματα καθιστούν σχεδόν αδύνατες τις προβλέψεις», εκτιμά ο Ντανιέλ Μπελάν του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ, αναφερόμενος κυρίως στο Κεμπέκ.

Το ντιμπέιτ στα αγγλικά ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων προκάλεσε πράγματι, κατ΄εξαίρεση, έντονες αντιδράσεις στο Κεμπέκ οδηγώντας τον τοπικό πρωθυπουργό, πράγμα σπάνιο, να πάρει θέση υπέρ μιας συντηρητικής κυβέρνησης.

Στο δυτικό τμήμα της χώρας, το θέμα του πετρελαϊκού τομέα και του μέλλοντός του είναι καθοριστικό. Και στο Οντάριο το NPD μπορεί να σημειώσει πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο διαταράσσοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και συντηρητικούς.

Μέχρι τώρα, ο Τζάστιν Τριντό, που ήταν το 2015 το νέο και μοδάτο πρόσωπο της καναδικής πολιτικής, βαδίζει στα βήματα του πατέρα του. Το να ανακτήσει την πλειοψηφία για τρίτη θητεία είναι το τελευταίο σκαλί: σε μία εβδομάδα θα ξέρουμε αν ήταν πολύ ψηλό.