Περισσότερες από 50 επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων καταγράφηκαν στη Γαλλία μετά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Σαρλί Εμπντό την Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το Παρατηρητήριο εναντίον της Ισλαμοφοβίας του γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), το οποίο απευθύνει έκκληση στις γαλλικές αρχές να «ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης» των τεμενών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου Αμπνταλά Ζεκρί, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν καταμετρηθεί συνολικά 54 τέτοιες ενέργειες: 21 επιθέσεις (πυροβολισμοί, εκτοξεύσεις χειροβομβίδων…) και 33 απειλές (προσβλητικές επιστολές κ.ά.) από την Τετάρτη.

Ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει μάλιστα το Παρίσι και τα προάστιά του, διευκρίνισε ο μουσουλμάνος αξιωματούχος που δηλώνει «σοκαρισμένος» για τα στοιχεία αυτά, τα οποία σηματοδοτούν κάτι το «πρωτοφανές», καθώς καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας.

Στα αριθμητικά δεδομένα δεν περιλαμβάνεται η περιοχή του Παρισιού και των προαστίων του, ούτε η φωτιά που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο τέμενος υπό κατασκευή στο Πουατιέ (κεντρικά), επισήμανε ο Ζεκρί.

«Νιώθω σοκ από αυτήν την άνοδο της ισλαμοφοβίας, μολονότι λάβαμε μέρος στην χθεσινή πορεία σε κλίμα ηρεμίας και γαλήνης, όλοι μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο, παρά την ανομοιογένεια των διαδηλωτών, και παρότι έχουμε ξεκάθαρα καταδικάσει την τρομοκρατία» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του παρατηρητηρίου, τα στοιχεία αυτά είναι «πρωτοφανή». Ο τελευταίος διαθέσιμος απολογισμός, που βασίστηκε στις προσφυγές και μηνύσεις που είχαν κατατεθεί στην αστυνομία ή την χωροφυλακή, αναφέρει ένα σύνολο 110 επιθέσεων (εμπράκτων επιθέσεων ή απειλών) που καταγράφηκαν τους 9 πρώτους μήνες του 2014, δηλαδή έναν αριθμό που ήταν μειωμένος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013 (158 συνολικά).

«Πρέπει να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης» των χώρων μουσουλμανικής λατρείας, των ιστοτόπων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «εναντίον του μίσους και της εκδίκησης που εκφράζονται σήμερα» υπογράμμισε ο Αμπνταλά Ζεκρί.

«Ακόμα και το Μεγάλο Τέμενος στο Παρίσι, το σύμβουλο του Ισλάμ στη Γαλλία, δεν φυλάσσεται επαρκώς» κατήγγειλε ο αξιωματούχος αυτός.

«Υπάρχουν τις τελευταίες αυτές ημέρες και αυτό δεν είναι κάτι το καινούργιο, χώροι λατρείας , τεμένη, που έχουν υποστεί ζημιές, που τα έχουν πλήξει ακόμα και σφαίρες. Και εμείς ανησυχούμε για αυτό και το υπουργείο Εσωτερικών μας έχει ήδη διαβεβαιώσει, λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε αυτούς τους χώρους πίστης» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

«Όλοι οι πολίτες της χώρας μας πρέπει να βρίσκονται υπό την προστασία του Κράτους, των δυνάμεων επιβολής της τάξης» είχε προσθέσει ο ίδιος.