Σε στρατοκρατούμενη περιοχή έχει μετατραπεί το μικρό χωριό Crépy-en-Valois στη Γαλλία, καθώς εκεί επικεντρώνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο τζιχαντιστών που πραγματοποίησαν το αιματηρό χτύπημα στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ενώ ακόμα 11 τραυματίστηκαν.

Ειδικές ομάδες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας σαρώνουν την περιοχή και ερευνούν πόρτα πόρτα όλα τα σπίτια και τις αγροικίες, καθώς από το μεσημέρι της Πέμπτης, τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους οι γαλλικές Αρχές έδειχναν ότι οι δύο μακελάρηδες έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες οι αδερφοί Κουασί φέρονται να θεάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ειδικές ομάδες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων σαρώνουν και το γειτονικό δάσος, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν βρει καταφύγιο οι δύο τζιχαντιστές και να περιμένουν μέχρι να καταλαγιάσουν οι έρευνες. Σε αυτές συνδράμουν και ελικόπτερα από αέρος.

Νωρίτερα, τα αδέρφια Κουασί είχαν θεαθεί σε πρατήριο καυσίμων, το οποίο επιχείρησαν να ληστέψουν, με τον ιδιοκτήτη να ειδοποιεί τις Αρχές αφού τους αναγνώρισε. Ο ίδιος ενημέρωσε τη γαλλική αστυνομία ότι οι δύο άνδρες ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρες ρουκατών. Μετά από άμεση κινητοποίηση λίγη ώρα αργότερα εντόπισαν το όχημά τους παρατημένο 80 χλμ από το Παρίσι. Σε αυτό βρέθηκαν δέκα βόμβες μολότοφ και δύο σημαίες του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό καταδεικνύει από τη μια πλευρά τον ισλαμικό ριζοσπαστισμό τους και ότι προέβλεπαν ίσως να πραγματοποιήσουν και άλλες ενέργειες μ’ αυτά τα κοκτέιλ μολότοφ», δήλωσε η πηγή αυτή. Κατά τη διαφυγή τους μετά την επίθεση, οι δράστες εγκατέλειψαν το όχημά τους στο βορειοανατολικό Παρίσι, αφού συγκρούσθηκαν με άλλο όχημα.

Την ίδια ώρα οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και στο Παρίσι, καθώς εκτιμούν ότι τα αδέρφια Κουασί είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσουν και νέα επίθεση.

Στο Παρίσι οι Αρχές έχουν συλλάβει 9 άτομα από το περιβάλλον των δύο τζιχαντιστών.

Αντίποινα σε όλη τη χώρα που βυθίζεται στο χάος της τζιχάντ

Χώροι μουσουλμανικής λατρείας έχουν δεχθεί επιθέσεις σε τρεις πόλεις της Γαλλίας, σε αντίποινα στη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση. Παράλληλα, πυροβολισμοί που σημειώθηκαν κατά αστυνομικών στο Μονρούζ στα νότια του Παρισιού σήμερα το πρωί, στοίχισαν τη ζωή σε μία αστυνομικό.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος με πολυβόλο και περίστροφο, άνοιξε πυρ εναντίον δύο αστυνομικών σε δρόμο του Μονρούζ, νότια του Παρισιού. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, ενώ ο άντρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο γενικός εισαγγελέας θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε ο δράστης που διέφυγε να ταυτοποιηθεί και να συλληφθεί, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ.

Την ίδια ώρα, μετά το χθεσινό σοκ, φαίνεται πως ξεκίνησαν και τα αντίποινα σε βάρος μουσουλμανικών χώρων.

Τρεις εκπαιδευτικές χειροβομβίδες ρίχθηκαν στο τέμενος της Μανς, στην ανατολική Γαλλία, πυρά δέχθηκε μία μουσουλμανική αίθουσα προσευχής στο Πορ-λα-Νουβέλ της νότιας Γαλλίας, ενώ εστιατόριο κεμπάμπ, που συνορεύει με μουσουλμανικό τέμενος έγινε στόχος έκρηξης που «οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια» στην Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, της κεντρο-ανατολικής Γαλλίας.