Στο Λονδίνο η Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Τι συζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος με τον Ντέιβιντ Κάμερον


ΚΟΣΜΟΣ
7:06
08/01/2015
Στο Λονδίνο η Μέρκελ για το μεταναστευτικό
loading

Στο Λονδίνο μετέβη την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Κύριο θέμα της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν η κυκλοφορία των εργαζομένων εντός των χωρών της ΕΕ, με τον Κάμερον να επιδιώκει την υποστήριξη της Γερμανίας για τη θέσπιση κανόνων στόχος των οποίων θα είναι ο περιορισμός της μετανάστευσης.

Με το μεταναστευτικό να προκαλεί ανησυχίες σε μεγάλο ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων, ο Κάμερον επιδιώκει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της χώρας του με την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα σχετικά με το εάν η Βρετανία επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί το 2017, εφόσον επανεκλεγεί το κόμμα του. Εν όψει των εκλογών στη Βρετανία που θα διεξαχθούν τον Μάιο και της πτώσης στη δημοτικότητα του κόμματός του, ο Κάμερον έχει κάνει το θέμα της μετανάστευσης ως κεντρικό άξονα της εκστρατείας του προκειμένου να κερδίσει με το μέρος του περισσότερους ψηφοφόρους. Το ευρωσκεπτιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) και ορισμένοι Συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι οι Βρετανοί φοβούνται πως εργαζόμενοι από λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης υποβαθμίζουν τους μισθούς, ενώ άλλοι έρχονται στη χώρα με σκοπό να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές στην πατρίδα τους.

Ο Κάμερον επρόκειτο να θέσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τη Μέρκελ, ωστόσο η καγκελάριος προσέφερε μόνο τη βοήθεια της Γερμανίας για την πάταξη των περιπτώσεων κατάχρησης των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Η ίδια έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές πως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να μεταβάλει το δικαίωμα των ευρωπαίων να αναζητούν εργασία σε οποιαδήποτε χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Εξετάζουμε τις νομικές (πτυχές) και τη νομοθεσία εδώ… η κατάχρηση πρέπει να καταπολεμηθεί ώστε να επικρατήσει η ελεύθερη κυκλοφορία» είπε η ίδια. «Θα πρέπει να εξεταστούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών-μελών… και σε ποιο βαθμό θα πρέπει να προσαρμοστούν. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η στήριξη από την πλευρά της Μέρκελ είναι ζωτικής σημασίας εάν ο Κάμερον έχει οποιεσδήποτε ελπίδες πως η ΕΕ θα συμφωνήσει με τις προτάσεις του.

«Χαιρετίζω θερμά την προθυμία της καγκελαρίου να συνεργαστεί μαζί μας για την ανεύρεση μιας λύσης», δήλωσε ο Κάμερον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Επιθυμώ να διορθώσουμε τα προβλήματα στη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ… είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο Κάμερον.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει