Τετραετής μελέτη δείχνει αξιοσημείωτη αύξηση των επιθέσεων χάκερς στο Μαυροβούνιο με τους παρόχους ίντερνετ και τους προσωπικούς λογαριασμούς να πλήττονται περισσότερο.

Συγκεκριμένα, νέα ανάλυση του υπουργείου Κοινωνίας της Πληροφορίας και Τηλεπικοινωνιών για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, αποδεικνύει ότι οι επιθέσεις των χάκερς στο Μαυροβούνιο είναι σε αύξηση και ότι το πιο συχνό πρόβλημα είναι η εισβολή σε προσωπικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο (BIRN).

Το δεύτερο συχνότερο φαινόμενο είναι τα “χτυπήματα” των χάκερς στα δικτυακά συστήματα της δημόσιας διοίκησης της χώρας, των τραπεζών, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και ακολουθούν η κυβερνοαπάτη και το ηλεκτρονικό “ψάρεμα” (phishing).

«Πρόσφατα παραδείγματα επεισοδίων στον κυβερνοχώρο στο Μαυροβούνιο δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός πλαστών δικτυακών τόπων ξένων τραπεζών, υπάρχει σε ιστότοπους της χώρας και ότι μεγάλο ποσοστό χρημάτων από συναλλαγές στο διαδίκτυο καταλήγει στα χέρια χάκερς σε διάφορα μέρη του κόσμου» τονίζεται στην ανάλυση του υπουργείου Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Το 2013, η εθνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των επιδρομών στον κυβερνοχώρο στο Μαυροβούνιο ανέλαβε δράση σε περισσότερες από 30 σοβαρές επιθέσεις σε κρατικούς φορείς, τράπεζες και ιδιωτικές εταιρείες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο υπουργός Κοινωνίας της Πληροφορίας, Βούγιτσα Λάζοβιτς προειδοποίησε ότι οι εισβολές στον κυβερνοχώρο και οι επιθέσεις αυξήθηκαν δραματικά.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα γίνει όλο και πιο δημιουργικό και οι απειλές θα γίνονται ακόμη πιο σοβαρές» είπε.
Αν και δεν καταγράφηκαν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τραπεζικά ή συστήματα ασφάλειας της χώρας, μερικοί από τους πιο διαβόητους χάκερς στον κόσμο έκαναν αισθητή την παρουσία τους στο Μαυροβούνιο κατά τη διάρκεια του 2014, όπως η ομάδα «MiniDuke», η οποία στοχεύει σε κρατικούς θεσμούς σε διεθνές επίπεδο.