Από κάποια ψυχική ασθένεια πάσχει ο άνδρας που χθες οδήγησε το ημιφορτηγό του σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη Ναντ της Δυτικής Γαλλίας και έπεσε πάνω σε πεζούς, τραυματίζοντας δέκα άτομα, τέσσερα εκ των οποίων σοβαρά. Μετά τη σύγκρουση, ο οδηγός αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι εννιά φορές.

Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και δήλωσαν ότι ο οδηγός δεν είχε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την επίθεση.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, ο οδηγός του λευκού ημιφορτηγού φώναζε «Αλλάχου Άκμπάρ», που στα αραβικά σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος». Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι δεν άκουσαν τον άνδρα να αναφωνεί κάτι τέτοιο.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής εξαιτίας φόβων για πιθανές επιθέσεις στο έδαφός της από ισλαμιστές μαχητές ή ανθρώπους που ασπάζονται την ιδεολογία αυτή, εις αντίποινα για τη συμμετοχή της χώρας στο διεθνή συνασπισμό που μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το περιστατικό αυτό συνέβη μία μόλις ημέρα αφότου ένας 40χρονος άνδρας που σύμφωνα με τη δικαιοσύνη πάσχει από σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα παρέσυρε και τραυμάτισε 13 περαστικούς στην πόλη Ντιζόν, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Επίσης, το Σάββατο ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα κωμόπολης της κεντρικής Γαλλίας φωνάζοντας ακριβώς το ίδιο πράγμα και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες συναδέλφων τους.

«Είμαστε όλοι ανήσυχοι για αυτά τα τραγικά περιστατικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς. Ο ίδιος είχε πει νωρίτερα ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αντιμετωπίσει η χώρα τέτοιο υψηλό κίνδυνο τρομοκρατίας».