Σε νάρκη στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας προσέκρουσε θωρακισμένο όχημα του στρατού με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά στρατιώτες, , μεταξύ των οποίων και ένας διοικητής τάγματος.

Δεν διευκρινίστηκε ποιος ή πότε τοποθέτησε τη νάρκη, αλλά οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών οχημάτων στο παρελθόν. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Η σοβαρότητα των τραυμάτων τους δεν είναι γνωστή.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Νουσαγμπίν της επαρχίας Μαρντίν, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, και ενώ το θωρακισμένο όχημα εκτελούσε περιπολία, σύμφωνα με τον ιστότοπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Η διετής ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και του PKK – τρεις δεκαετίες αφότου οι Κούρδοι αντάρτες ξεκίνησαν την εξέγερσή τους στη νοτιοανατολική Τουρκία – βρίσκεται πλέον υπό πίεση. Τον Οκτώβριο, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ταραχών στην περιοχή εξ αιτίας της οργής που προκάλεσε στον κουρδικό πληθυσμό η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στην πολιορκημένη συριακή πόλη Κομπάνι, στα νότια σύνορα της Τουρκίας.

Η βία έχει περιπλέξει τις προσπάθειες για τον τερματισμό της 30ετούς ένοπλης σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι. Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων πολιτικών συνεχίζονται παρά τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα.

«Έχουμε αφήσει πίσω την περίοδο κρίσης» ανέφερε ο αναπληρωτής επικεφαλής του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σιρί Σουρέγια Οντέρ μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί … Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τα πράγματα που θα συζητήσουμε και τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε» συμπλήρωσε.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ακντογάν πρόσθεσε: «Η διαδικασία συνεχίζεται με ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, οι συνομιλίες έχουν επιταχυνθεί για να επιτευχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα με βάση την εμπιστοσύνη και την καλή πρόθεση».