Η απελευθέρωση του Αμερικανού Άλαν Γκρος που κρατήθηκε επί πέντε χρόνια σε κουβανικές φυλακές ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια «σημαντική αναθεώρηση» της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει εμπάργκο εδώ και περισσότερο από μισόν αιώνα, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων “για ανθρωπιστικούς λόγους”, όπως την χαρακτήρισε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, η Αβάνα απελευθέρωσε επίσης μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ η Ουάσινγκτον αποφυλάκισε τρεις Κουβανούς πράκτορες, τους Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, Αντόνιο Γκερέρο, 56 ετών και Ραμόν Λαμπανίνιο, 51 ετών, που κρατούνταν από το 1998.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας, Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο, θα κάνουν ανακοινώσεις για τη σχέση των δύο χωρών ταυτόχρονα, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόκειται να ανακοινώσει μια “αλλαγή” στην αμερικανική πολιτική έναντι της Κούβας.

Επισήμως, οι ΗΠΑ και η Κούβα δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις από το 1961. Από τον περασμένο Οκτώβριο πάντως λόγω της κρίσης του Έμπολα και τη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι δύο χώρες πολλαπλασίασαν τις “φιλικές ανταλλαγές” τους.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στη μεγάλη τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της αλλαγής πολιτικής απέναντι στην Κούβα, ακόμη και στη Φλόριντα όπου κατοικεί μια σημαντική αριθμητικά κοινότητα Κουβανών αντικαθεστωτικών.