Συνεχίζεται η προσπάθεια των βουλγαρικών Αρχών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε χωριά και πόλεις στο νότιο τμήμα της χώρας, από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και την άνοδο της στάθμης ποταμών, όπως ο Τούντζα.

Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι, ορισμένα χωριά και πόλεις εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένα και έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Κάτοικοι χωριών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι αρνήθηκαν να φύγουν, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση.

Στο μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός της Βουλγαρίας ξεκίνησε την παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Λίγες μέρες νωρίτερα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχαν κηρυχθεί οι πόλεις Πέστερα και Σαεντινένιε, εξαιτίας της υπερχείλισης φραγμάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια στην πόλη και τις γύρω περιοχές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, από τις πλημμύρες στη χώρα, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ προκλήθηκαν ζημιές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λέβα.

Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, οι υπηρεσίες διάσωσης ανταποκρίθηκαν σε 600 περιπτώσεις κρίσεων που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, έναντι 70 που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2014, καταγράφηκαν -κάθε μήνα- αρκετές πλημμύρες.

(φωτογραφία αρχείου)