H τελετή των αποκαλυπτηρίων του πίνακα της Ελληνοκαναδής ζωγράφου Κατερίνας Μερτίκα για τον προσφάτως φονευθέντα Καναδό στρατιώτη Νέιθαν Σιρίλο (Nathan Cirillo), έγινε χθες στο δημαρχείο της καναδικής πρωτεύουσας με κάθε επισημότητα. Το θέμα του πίνακα «Honouring my father» (Τιμώντας τον Πατέρα μου) είναι αφιερωμένο στον 24χρονο στρατιώτη ο οποίος σκοτώθηκε στις 22 Οκτωβρίου από ένοπλο στην Οτάβα, την ώρα που φρουρούσε το μνημείο πεσόντων της πόλης.

Ο πίνακας της Κατερίνας Μερτίκα θα παραμείνει σε μόνιμη έκθεση στο δημαρχείο Οτάβας ενώ ο τοπικός δήμος υποστηρίζει την πρωτοβουλία της ζωγράφου και της γκαλερί Κόιμαν για την πώληση αντιτύπων του πίνακα με στόχο τη συγκέντρωση εσόδων για την ενίσχυση ταμείου που θα βοηθήσει οικονομικά τον πεντάχρονο υιό του εκλιπόντος.

Ο δήμαρχος της Οττάβας Τζιμ Γουότσον, αναφερόμενος στο έργο της κας Μερτίκα, εξήρε την πρωτοβουλία της ελληνοκαναδής καλλιτέχνιδος ενώ η ίδια εξέφρασε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό της για την υποστήριξη της προσπάθειάς της.

Επιπλέον ο πρεσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος σε σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε την ανθρώπινη διάσταση της πρωτοβουλίας καθώς και την θετικότητα και απήχηση της καλλιτεχνικής συνεισφοράς της ελληνοκαναδής ζωγράφου.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Οττάβας, Τζίμ Ρεκλίτης, ο π. Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος, η σύμβουλος Τύπου της πρεσβείας Αθανασία Παπατριανταφύλλου, ο επικεφαλής της γκαλερί Κόιμαν, Τέρι Κόιμαν κά.