Ιδεολογικού χαρακτήρα διαφωνία, ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, προέκυψε στον Καναδά για το είδος της επίθεσης η οποία διαπράχθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά Τόμας Μουλκέρ, ο δράστης της δολοφονίας του Καναδού στρατιώτη μπροστά απο το μνημείο των πεσόντων και της επίθεσης στο Κοινοβούλιο ήταν «εγκληματίας», αλλά όχι «τρομοκράτης».

Ο Μουλκέρ είπε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του πως δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να κριθεί ότι ο Μισέλ Ζεχάφ Μπιμπό ενήργησε ως «τρομοκράτης», αλλά είναι φανερό πως έχει ψυχολογικά προβλήματα και οι πράξεις του, το ότι δολοφόνησε τον στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων και ανοίξει πυρ στο κοινοβούλιο, είναι απόλυτα καταδικαστέες. Αργότερα στο Κοινοβούλιο προσπάθησε να διασαφηνίσει τη διαφορά μιας επίθεσης που γίνεται απο ένα ψυχικά διαταραγμένο πρόσωπο και μιας επίθεσης που συντονίζεται απο μια τρομοκρατική ομάδα.

Στην τοποθέτηση του Μουλκέρ αντιτάχθηκαν τόσο το Φιλελεύθερο Κόμμα όσο και το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τρουντό είπε ότι πρόκειται για τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς αμφιβολία, ενώ ο Συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Κεντ σχολίασε πως υπήρχαν ιδεολογικά κίνητρα πίσω απο την επίθεση του Ζεχάφ Μπιμπό.

Η κυβέρνηση του Καναδά μελετά τη θέσπιση αυστηρότερου νομικού πλαισίου ώστε να αποτρέπεται η ένταξη υπηκόων της χώρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις στο εξωτερικό και γενικότερα πιο σκληρής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.