Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η πρώτη κυρία της Αϊτής, η οποία επέζησε από την επίθεση ενόπλων εναντίον της ίδιας και του συζύγου της, του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.

Καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθεί στο Μαϊάμι για θεραπεία, δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι σε σταθερή, αλλά κρίσιμη κατάσταση», είπε ο πρεσβευτής Μποξίτ Εντμόν μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης, λίγες ώρες αφότου οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ζοβενάλ Μοΐζ μέσα στην ιδιωτική κατοικία του.

Νωρίτερα, η πρεσβεία της Αϊτής στη Δομινικανή Δημοκρατία διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν στη χώρα αυτή ότι η πρώτη κυρία, η Μαρτίν Μοΐζ, σκοτώθηκε στην επίθεση και ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στις ΗΠΑ.

Δολοφονία του προέδρου της Αϊτής: Οι δολοφόνοι παρίσταναν τους πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών

Οι δολοφόνοι του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν «επαγγελματίες» μισθοφόροι που παρίσταναν τους πράκτορες της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και ίσως έχουν ήδη διαφύγει από τη χώρα, δήλωσε ο Αϊτινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ.

«Ήταν μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση και ήταν επαγγελματίες», δήλωσε ο πρέσβης Μποξίτ Εντμόν σε δημοσιογράφους. «Έχουμε στη διάθεση μας υλικό από βίντεο και πιστεύουμε ότι είναι μισθοφόροι», είπε. Πρόσθεσε ως η χώρα χρειάζεται αμερικανική βοήθεια στον τομέα της ασφαλείας και Αμερικανοί αξιωματούχοι του είπαν ότι αξιολογούν το αίτημα.

Η Αϊτή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας δύο εβδομάδων με σκοπό να βοηθηθούν οι έρευνες εντοπισμού εκείνων που βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία, σύμφωνα την εφημερίδα της κυβερνήσεως που δημοσιεύθηκε εκτάκτως.

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από μια ομάδα ξένων ενόπλων, ανέφερε η εφημερίδα.