Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να απευθύνει ένα διάγγελμα στους Αμερικανούς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να διορθώσει κακώς κείμενα όσον αφορά το μεταναστευτικό στις 20:00 την Πέμπτη (τοπική ώρα• 03:00 την Παρασκευή, ώρα Ελλάδας), όπως έκανε γνωστό σήμερα ο Λευκός Οίκος, μέσω μιας ανάρτησής του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σε βίντεο που συνοδεύει την ανάρτηση αυτή, ο Ομπάμα αναφέρει ότι θα επεκταθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει στο γυμνάσιο Ντελ Σολ του Λας Βέγκας (Νεβάδα, δυτικές ΗΠΑ) την Παρασκευή.

«Όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης είναι προβληματικό. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον έχει επιτρέψει το πρόβλημα αυτό να κακοφορμίζει για πολύ καιρό», ανέφερε ο Ομπάμα στο βίντεο αυτό.

«Έτσι, αυτά στα οποία πρόκειται να αναφερθώ αναλυτικά είναι τα πράγματα που μπορώ να κάνω με βάση τη δικαιοδοσία μου ως πρόεδρος ώστε το σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσω να εργάζομαι από κοινού με το Κογκρέσο για να το ενθαρρύνω να καταλήξει σε ένα συνεκτικό νομοσχέδιο με τη στήριξη και των δύο κομμάτων, που θα επιλύσει το πρόβλημα στο σύνολό του», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, πηγές ενήμερες για τα σχέδια της αμερικανικής προεδρίας ανέφεραν ότι ο Ομπάμα θα εξαλείψει την απειλή απέλασης για περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες οι οποίοι ζουν παράτυπα στη χώρα.

Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει ο Ομπάμα ότι προωθεί με διάταγμα θα συμπεριλάβουν επίσης την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα συνόρων, ενώ παράλληλα θα επεκτείνουν τη βοήθεια στα πρόσωπα που ζουν χωρίς άδεια στις ΗΠΑ από την παιδική τους ηλικία, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ κατηγόρησε από την πλευρά ρου τον Ομπάμα ότι με την κίνησή του για χορήγηση «αμνηστίας» σε λαθρομετανάστες θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες να αναληφθεί δράση στο Κογκρέσο για το μεταναστευτικό και κατ’ επέκταση για άλλα ζητήματα.

«Εάν ο “Αυτοκράτορας Ομπάμα” αγνοήσει τον αμερικανικό λαό και ανακοινώσει ένα σχέδιο αμνηστίας το οποίο ο ίδιος έχει πει ξανά και ξανά ότι υπερβαίνει τις εξουσίες του βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ, θα παγιώσει την ανομία και την καταστροφική κληρονομιά του και θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες για την ανάλήψη δράσης από το Κογκρέσο επί του θέματος αυτού – όπως και πολλών άλλων», υπογράμμισε εκπρόσωπος του Μπένερ σε μια ανακοίνωσή του.