«Οι δήμοι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών των τελευταίων ημερών, δεν θα ισχύσουν οι περιορισμοί του εσωτερικού συμφώνου σταθερότητας», δήλωσε σήμερα ο Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ματέο Ρέντσι.

Ο Ντελ Ρίο πρόσθεσε ότι θα αξιοποιηθούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Απόψε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας προβλέπει νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας στην βόρεια και κεντρική Ιταλία, με νέα κατάσταση επιφυλακής να κηρύσσεται σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας: στο Πεδεμόντιο, την Λομβαρδία, στην Εμίλια Ρομάνια και στην Λιγουρία.

Από την Τετάρτη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο καιρός πρόκειται σταδιακά να βελτιωθεί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε πολλές περιοχές, έπειτα από σχεδόν έναν μήνα αδιάκοπων βροχοπτώσεων, αρκεί μια βροχή ακόμη και μειωμένης έντασης, για να υπερχειλίσουν και πάλι χείμαρροι και παραπόταμοι ή να προκληθούν κατολισθήσεις.

Μόνον στην Λομβαρδία, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας τέσσερις άνθρωποι, ενώ τετρακόσιοι ακόμη αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στην ιταλική συμπρωτεύουσα, οι συνδέσεις της δεύτερης γραμμής του μετρό συνεχίζουν να πραγματοποιούνται μετ’ εμποδίων, ενώ στην πόλη της Γένοβας η κακοκαιρία είχε μια ακόμη τραγική συνέπεια: στο νεκροταφείο της περιοχής Μπολτζανέτο, τα ύδατα παρέσυραν, μέσα στον χείμαρρο Πολτσεβέρα, τουλάχιστον πενήντα φέρετρα και κασελάκια του οστεοφυλάκιου.

Σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές, είναι σχεδόν αδύνατον να μπορέσει να εξακριβωθεί σε ποιους ανήκαν τα λείψανα αυτά, τα οποία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.