«Απαράδεκτες και σκανδαλώδεις» χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τις δηλώσεις ενός ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου ο οποίος αποκάλεσε «δειλό» τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται «με ηρεμία και αποτελεσματικότητα» για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κρίνοντας ότι είναι εφικτό να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, μολονότι για κάτι τέτοιο απαιτείται «θάρρος και δύναμη».

Σε ένα ρεπορτάζ του περιοδικού The Atlantic με θέμα τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ανώνυμα ότι «το πρόβλημα με τον Μπίμπι ( τον πρωθυπουργό του Ισραήλ) είναι ότι είναι δειλός» και ότι «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να προστατεύσει τον εαυτό του από μια πολιτική ήττα».

Σε ένα φόρουμ που οργάνωσε σήμερα το περιοδικό ο Κέρι είπε ότι τα σχόλια αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την άποψη του Ομπάμα ή της κυβέρνησής του.

Την Τετάρτη και ο Λευκός Οίκος πήρε αποστάσεις από αυτές τις δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου.

Αναφερόμενος στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, ο Κέρι τόνισε: «Πιστεύουμε ακόμη ότι είναι εφικτή, όμως κάτι τέτοιο απαιτεί θάρρος και δύναμη», προσθέτοντας ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν συμβιβασμούς».