Οι μάσκες και οι ασπίδες προσώπου, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, ήρθαν να προστεθούν στα απορρίμματα που μολύνουν τη θάλασσα των Φιλιππίνων σε μια δημοφιλή περιοχή για καταδύσεις.

Οι τακτικοί επισκέπτες και οι ντόπιοι έχουν αναφέρει αύξηση στον αριθμό των μασκών και των ασπίδων προσώπου που περισυλλέγονται από τον πυθμένα της θάλασσας στα ανοιχτά της πόλης Μπαουάν στην επαρχία Μπατάνγκας.

«Πιθανόν να συμβαίνει επειδή κάποιοι τουρίστες που επιβιβάζονται στη βάρκα τυλίγουν την μάσκα τους στο ένα τους αυτί με αποτέλεσμα να βγαίνει ή άλλοι απλώς δεν την πετάνε εκεί που πρέπει» λέει ο Αρνέλ Βεργκάρα, Φιλιππινέζος επαγγελματίας δύτης, ο οποίος κάνει καταδύσεις στην περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Η Καρμέλα Σεβίγια, ιδιοκτήτρια θερέτρου και δασκάλα καταδύσεων, λέει ότι οι μάσκες προστίθενται στις πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, στις πάνες και στα υλικά συσκευασίας που μολύνουν τις θάλασσες της περιοχής την εποχή των μουσώνων.

«Νομίζω ότι θα βλέπουμε συχνότερα μάσκες. Πιστεύω ότι θα φοράμε μάσκες για καιρό» σχολιάζει, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Από την πλευρά του ο Τζίρο Μαρανάν, αξιωματούχος του τουριστικού γραφείου στην επαρχία Μπατάνγκας, δήλωσε ότι οι αρχές είναι ενήμερες για το ζήτημα και ηγούνται πρωτοβουλιών καθαρισμού.

«Περισσότερο έχει πληγεί η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής» λέει ο ίδιος.

Η Μαριάν Λεντέσμα, μια ακιβίστρια της Greenpeace στις Φιλιππίνες, λέει ότι η κακή διαχείριση απορριμμάτων από τη χώρα έχει οδηγήσει στη συγκέντρωσή τους στους παραποτάμους της.

(φωτογραφία αρχείου)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.