Πολίτες της Βοϊβοντίνας και ακτιβιστές από μη κυβερνητικές οργανώσεις συμμετείχαν στην αντιφασιστική συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην πόλη Νόβι Σαντ της Σερβίας, απ’ όπου εστάλη το μήνυμα ότι «η πλειοψηφία σε μία χώρα είναι υπεύθυνη για τη μειοψηφία και πρέπει να την προστατεύει».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα συμπλήρωσης 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Νόβι Σαντ από το φασισμό και με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών μετά τα επεισόδια στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας και την αυξημένη δράση ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων στο Νόβι Σαντ και τη Βοϊβοντίνα.

Ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Κέντρο Πολιτών Βοϊβοντίνας, Ζέλικο Στάνετιτς τόνισε ότι ο φασισμός καθημερινά είναι παρών στην πόλη του Νόβι Σαντ.

«Το τελευταίο διάστημα, ο φασισμός ξεχειλίζει από τις σελίδες εφημερίδων και από τα κεφάλια διάφορων πολιτικών πλημμύρισε τα καταστήματα των γειτόνων μας. Γι’ αυτό σήμερα φορώ μπλούζα με το σύνθημα ‘Μην αγγίζεις τον γείτονά μου’, το οποίο είναι και κεντρικό μήνυμα της σημερινής συνάντησης» είπε ο κ. Στάνετιτς.

Ο Σέρβος δημοσιογράφος και αναλυτής, Τεόφιλ Πάντσιτς τόνισε πως δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ειλικρινά πίσω από αντιφασιστικές αξίες, επειδή όταν εμφανίζεται η αφορμή για μαζική διαδήλωση πολιτών, όπως αυτή στο Νόβι Σαντ, “ποτέ δεν κάνει αυτό που είναι καθήκον της”.

«Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η έκφραση αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που είναι θύματα επιθέσεων. Αν για την καταστροφή τεσσάρων καταστημάτων Αλβανών δεν υπάρχει ξεκάθαρη αντίδραση των πολιτών του Βρσατς, αυτό δείχνει ότι στην πόλη μας σύντομα θα βλέπουμε θηριωδίες μέσα από τις χαραμάδες στα κατεβασμένα ρολά» τόνισαν εκπρόσωποι επτά μη κυβερνητικών οργανώσεων από την πόλη Βρσατς, που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κέντρο για την Περιφερειοποίηση, Δράση Πολιτών Πάντσεβο, Ανεξάρτητη Κοινωνία Δημοσιογράφων Βοϊβοντίνας, Πράσινο Δίκτυο Βοϊβοντίνας, Κέντρο για την ανάπτυξη της κοινωνίας πολιτών, Μέτωπο Πολιτών Πανόνιγιε, Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σερβία, Κέντρο για τη Διαπολιτισμική Κοινωνία και Κέντρο Πολιτών Βοϊβοντίνας.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης έως το μνημείο «Οικογένεια», όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη όλων των θυμάτων του φασισμού.