Την σημασία που θα έχει «η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA)», που αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια σειρά προκλήσεων , λόγω της ταχείας ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών, επεσήμανε ο επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, «αν θεωρεί επαρκείς και ασφαλείς τους μηχανισμούς διαχείρισης περιεχομένου που έχουν αναπτυχθεί από τις ιδιωτικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει το ΑΠΕ.

Η εν λόγω πρόταση της Κομισιόν για τις ψηφιακές υπηρεσίες, διευκρίνισε ο επίτροπος, «αποσκοπεί στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και στην ενίσχυση της λογοδοσίας των ενδιάμεσων παρόχων υπηρεσιών. Σύμφωνα με την προτεινόμενη DSA, οι επιγραμμικές πλατφόρμες (on line) θα υπόκεινται σε σαφές νομικό πλαίσιο».

Η ερώτηση υποβλήθηκε με αφορμή «τα αυξανόμενα περιστατικά λογοκρισίας που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, είτε με τη διαγραφή αναρτήσεων, την επιβολή σοβαρών περιορισμών ή/και την αναστολή λειτουργίας προφίλ χρηστών, καθώς και το ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας που άπτεται άμεσα της ελευθερίας της έκφρασης των πολιτών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο επίτροπος Μπρετόν τονίζει επίσης, ότι «η προτεινόμενη DSA θα υποχρεώνει τις επιγραμμικές πλατφόρμες να ακολουθούν διαφανείς και χωρίς διακρίσεις πολιτικές, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη», αναγνωρίζοντας εμμέσως το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα.

Η πρόταση DSA δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αμφισβητούν τις αποφάσεις των πλατφορμών για αφαίρεση περιεχομένου, ακόμη και όταν βασίζεται στους όρους και τις προϋποθέσεις των πλατφορμών. Οι χρήστες θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν καταγγελία στην πλατφόρμα, να επιλέγουν εξωδικαστική επίλυση διαφορών ή να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Η προτεινόμενη DSA θεσπίζει σύνολο κανόνων και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα επιβολής και πλαίσιο διακυβέρνησης θα διασφαλίζουν την εποπτεία και την ενιαία εφαρμογή του προτεινόμενου κανονισμού σε ολόκληρη την Ένωση.