Δύο ημέρες πριν από την μεθαυριανή εκδήλωση μνήμης για την απελευθέρωση του πρώην γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, τίμησε σήμερα τα πάνω από 120.000 θύματα -ανάμεσα τους 3.700 Έλληνες.

Συνοδευόμενος μόνον από την σύζυγό του, Ντόρις Σμίνταουερ και τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, Τόμας Στέλτσερ, επισκέφθηκε το απόγευμα τον τόπο του μαρτυρίου και κατέθεσε στεφάνι στο κεντρικό μνημείο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης.

«Φέρουμε στην μνήμη μας τους ταπεινωμένους, τους βασανισμένους και τους δολοφονημένους, τα θύματα της ναζιστικής τρομοκρατίας και του Ολοκαυτώματος», τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, επισημαίνοντας ότι «ως τόπος μνήμης, το Μαουτχάουζεν είναι μια προειδοποίηση για εμάς σήμερα», και πως «το “Ποτέ ξανά” σημαίνει ένα σαφές “όχι” σε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού, καμία ανοχή στον ρατσισμό και στον αντισημιτισμό».

Ο «μεγαλύτερος κίνδυνος» προέρχεται από την λήθη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τόμας Στέλτσερ, σημειώνοντας ότι «όλοι καλούμαστε να προστατεύσουμε, ειδικά τους Εβραίους συμπολίτες μας, από απειλές, προσβολές και βία».

Στο μεταξύ και σύμφωνα με την ανταπόριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο χωριό Μαουτχάουζεν, μια δηλωμένη διαδήλωση από αντιπάλους των περιοριστικών μέτρων κατά του CoV διαλύθηκε την Παρασκευή (14/05) από την Αστυνομία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στην πλατεία του χωριού μεταδόθηκαν αποσπάσματα από μια ομιλία του Αδόλφου Χίτλερ.

Με σεμνή, περιορισμένη συμμετοχή, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο Ελληνισμός θα τιμήσει μεθαύριο Κυριακή 16 Μαΐου, στις πρώην εγκαταστάσεις του γερμανοναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν, την μνήμη των 3.700 Ελλήνων, που -μαζί με πολλές δεκάδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους- υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων ματαιώνεται η παραδοσιακή τελετή στο ελληνικό μνημείο, που περιλάμβανε τρισάγιο, ομιλίες και παρουσίαση του μνημειώδους έργου του Μίκη Θεοδωράκη, «Μαουτχάουζεν». Μικρή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστρία, Αικατερίνη Κόικα, θα καταθέσει στεφάνια στο ελληνικό, όπως και στο κεντρικό μνημείο του Μαουτχάουζεν, όπου και η εκεί τελετή θα γίνει με πολύ περιορισμένη συμμετοχή και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Πέρσι, λόγω της πανδημίας, οι παραδοσιακές τελετές μνήμης για την επέτειο απελευθέρωσης του Μαουτχάουζεν είχαν ματαιωθεί, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, και οι ομιλίες πλαισιωμένες με ιστορικό υλικό, είχαν μεταδοθεί διαδικτυακά και απ’ το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η οποία εφέτος θα μεταδώσει ζωντανά την μεθαυριανή τελετή μνήμης από τον τόπο του μαρτυρίου.

Κανονικά, στις κεντρικές τελετές, με την ευκαιρία της επετείου απελευθέρωσης των κρατουμένων του στρατοπέδου, συρρέουν κάθε χρόνο δεκάδες επίσημες αντιπροσωπείες και πολλές χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Ευρώπη, παρούσας της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Αυστρίας, με επικεφαλής τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της χώρας.