Στη Σερβία δρουν 27 οργανωμένες ομάδες εγκληματιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, στην εξάμηνη αναφορά του προς την Επιτροπή της σερβικής βουλής για την ασφάλεια και την άμυνα, ανέφερε ότι οι ομάδες αυτές έχουν περίπου 200 μέλη και δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Ντάτσιτς ανέφερε, επίσης, ότι μέσα στο 2009 εξολοθρεύτηκαν επτά ομάδες και συνελήφθησαν 86 εγκληματίες. Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε σταθερή την “κατάσταση ασφάλειας” στη χώρα, επισημαίνοντας ότι, την πλέον σοβαρή απειλή αποτελούν «οι Αλβανοί εξτρεμιστές του Κοσόβου».

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς εκτίμησε ότι η διεθνής δύναμη δεν είναι σε θέση να προστατέψει το σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο και ανέφερε το στοιχείο ότι, το 2009, σε επιθέσεις Αλβανών εξτρεμιστών τραυματίστηκαν 67 Σέρβοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών, στο Κόσοβο, σήμερα ζουν 120.000 Σέρβοι και 80.000 άλλοι, μη Αλβανοί. Πριν από το 2009, στο Κόσοβο ζούσαν, συνολικά, 279.000 πολίτες, που δεν ήταν αλβανικής εθνότητας, αναφέρει στην έκθεση του ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.