Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης στις 24 Απριλίου ανέφερε το Σάββατο για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη.

Ο Ερντογάν κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα». Εντούτοις, πρόσθεσε πως αναμένει «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις των δύο χωρών και να συζητήσει όλες τις συμφωνίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου ο πρόεδρος Ερντογάν είπε σύμφωνα με την Daily Sabbah ότι αρμενικές συμμορίες, στις οποίες συμμετείχαν τουλάχιστον 150.000 με 300.000 άτομα διέπραξαν σφαγές σε τουρκικά εδάφη. Επιπλέον είπε ότι σε συνεργασία με ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν κατά της Τουρκίας και οι αρχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έλαβαν μέτρα προφύλαξης.

Ο Ερντογάν είπε ότι μιλά με βάση στοιχεία «σε αντίθεση με τον Μπάιντεν» και πρόσθεσε πως η χώρα του έχει πάνω από ένα εκατομμύριο έγγραφα στα αρχεία της που σχετίζονται με τα γεγονότα του 1915. Κάλεσε μάλιστα τις αρχές των ΗΠΑ να ταξιδέψουν στην Τουρκία και να επιθεωρήσουν τα στοιχεία που αφορούν το 1915.