Ο σχηματισμός μιας αφγανικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα μπορούσε να επιτρέψει την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ του Αφγανιστάν και των Ηνωμένων Πολιτειών εντός των επομένων ημερών, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Τζον Κέρι επαίνεσε την πολιτική ικανότητα των Ασράφ Γκάνι και Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ των δύο κύριων πολιτικών ηγετών του Αφγανιστάν που ήταν υποψήφιοι στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές οι οποίοι αποφάσισαν «να βάλουν το Αφγανιστάν και τα συμφέροντα του αφγανικού λαού μπροστά από τα προσωπικά τους συμφέροντα και τα κόμματά τους» όπως είπε.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης προσφέρει «μια τεράστια ευκαιρία για πρόοδο στο Αφγανιστάν» και για την «υπογραφή της συμφωνίας ασφαλείας» σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ακόμη και νωρίτερα, όπως είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου κατέληξαν μετά από αρκετούς μήνες, σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. O Ασράφ Γκάνι θα αναλάβει την προεδρία της χώρας ενώ ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ αναμένεται να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Τα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα κατανεμηθούν με απολύτως ισότιμο τρόπο.