«Πρέπει να επικεντρωθούμε σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα εμβόλια mRNA αποτελούν μια ξεκάθαρη περίπτωση», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει συνομιλίες για να αγοράσει ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου από τις BioNTech/Pfizer.

Με αφορμή τη δήλωση αυτή, το Politico σημειώνει σε δημοσίευμά του πως η ΕΕ επιλέγει ουσιαστικά πλευρά στο ζήτημα των εμβολίων, δείχνοντας ξεκάθαρα την προτίμησή της στην τεχνολογία mRNA.

Οι νέες δόσεις των εμβολίων, οι οποίες θα διανεμηθούν μεταξύ 2021 και 2023, αναμένεται να βοηθήσουν την ΕΕ στην περίπτωση που χρειαστούν ενισχυμένα εμβόλια για τη μάχη κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, η ΕΕ θα λάβει νωρίτερα 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech καθώς επισπεύδεται η παράδοσή τους. Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

«Οι ανακοινώσεις της φον ντερ Λάιεν ήταν ένα σπάνιο θετικό μήνυμα για τις εκστρατείες εμβολιασμού της ΕΕ, η οποία έχει βρεθεί επανειλημμένως αντιμέτωπη με άσχημα νέα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις και ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η ΕΕ εναποθέτει τις ελπίδες της σε κάτι που μοιάζει με μια αξιόπιστη επιλογή, τα εμβόλια mRNA, τονίζει το Politico. Οι BioNTech/Pfizer «εργάζονται και είναι αποτελεσματικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης.

«Το μέλλον ανήκει στα εμβόλια mRNA», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Peter Liese. «Είναι προφανώς πιο αποτελεσματικά και φαίνεται να έχουν λιγότερες παρενέργειες. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταλλάξεις πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα».

Μετά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της Astrazeneca αλλά και την παγκόσμια ανησυχία για τις επιπλοκές του εμβολίου της εταιρείας αλλά και εκείνου της Johnson & Johnson, η ιταλική La Stampa ανέφερε χθες ότι πρόθεση της ΕΕ είναι να μην ανανεώσει τα συμβόλαια με την AZ και την J&J μόλις αυτά λήξουν.

Η Κομισιόν αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εμβολίων κορονοϊού το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και Johnson & Johnson (J&J), ανέφερε η ιταλική εφημερίδα «La Stampa» την Τετάρτη, επικαλούμενη πηγή από το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Πρόσθεσε δε, ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), όπως αυτά των Pfizer και Moderna.