Ξεπέρασαν τους 600 οι νεκροί στη Μιανμάρ από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά της χούντας, την ώρα που η απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη χώρα αναμένεται να ξεκινήσει διπλωματική περιοδεία στην Ασία προκειμένου να προσπαθήσει να βρει λύση στην πολιτική κρίση στη χώρα.

Η περιοδεία της Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ γίνεται καθώς εντείνεται η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για την κατάσταση στη Μιανμάρ, που συγκλονίζεται από καθημερινές κινητοποιήσεις μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η διπλωμάτης αναμένεται αυτές τις ημέρες στην Ταϊλάνδη στο πλαίσιο της περιοδείας της, η οποία θα την οδηγήσει και στην Κίνα, παραδοσιακό σύμμαχο του στρατού της Μιανμάρ. Οι λεπτομέρειες της περιοδείας της δεν είναι ακόμη γνωστές, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Τουλάχιστον 614 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή των κινητοποιήσεων κατά της χούντας, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (ΑΑΡΡ).

Ο απολογισμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος καθώς περισσότεροι από 2.800 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο και δεν έχουν επικοινωνήσει με συγγενείς τους.

Η αιματοχυσία συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με διασώστες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστρεψαν τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πόλη Μπάγκο (γνωστή και με το όνομα Πέγκου), περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ρανγκούν.

Η Σράνερ Μπούργκενερ ζητεί από την 1η Φεβρουαρίου να συναντηθεί με τους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία στη Μιανμάρ, όμως ακόμη δεν έχει λάβει άδεια να μεταβεί στη χώρα. Με τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιθυμεί να συναντηθεί και με τους κρατούμενους πολιτικού ηγέτες της χώρας, περιλαμβανομένης της Σου Τσι.

Άτυπη σύνοδος

Στο μεταξύ έπειτα από πρωτοβουλία της Βρετανίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα άτυπη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο θα απευθυνθούν μεταξύ άλλων ο Ντάου Ζιν Μαρ Αούνγκ, μέλος του βιρμανικού κοινοβουλίου, και ο Σάι Σαμ Χαμ, ένας πανεπιστημιακός.

Ο Ντάου Ζιν Μαρ Αούνγκ θα μιλήσει εκ μέρος της Επιτροπής εκπροσώπησης του βιρμανικού κοινοβουλίου (CRPH).

Η CRPH αναφέρει ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 270.000 στοιχεία που αποδεικνύουν τις “ευρείας κλίμακας” παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στη Μιανμάρ. Ήδη αυτή την εβδομάδα η επιτροπή ξεκίνησε συζητήσεις με ερευνητές του ΟΗΕ.

Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι «θέλουν να καταστρέψουν τη χώρα» διαβεβαιώνοντας ότι θα επιλύσει την κρίση «με δημοκρατικό τρόπο».

Όταν κατέλαβε την εξουσία ο στρατός επέβαλε στη χώρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο, όμως εκπρόσωπος του στρατού, ο Ζάου Μιν Τουν, δήλωσε στο CNN ότι αυτή ενδέχεται να παραταθεί για έξι μήνες ή ένα χρόνο και κατά συνέπεια να αναβληθεί η διεξαγωγή εκλογών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χούντα.

Ο Ζάου Μιν Τουν επεσήμανε ότι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές θα πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο χρόνια, βάσει του Συντάγματος της Μιανμάρ, όμως δήλωσε επίσης στο CNN ότι «τα πρότυπα δημοκρατίας στη Μιανμάρ δεν θα είναι τα ίδια με αυτά δυτικών χωρών».

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν στέρεα στοιχεία για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, την οποία ο στρατός κατήγγειλε προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα, ωστόσο δεν παρουσίασε κάποια από τα στοιχεία αυτά στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ζάου Μιν Τουν εξήγησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν την ελάχιστη δυνατή δύναμη εναντίον των διαδηλωτών. «Θα υπάρξουν θάνατοι όταν καταστέλλεις ταραχές, όμως δεν πυροβολούμε ανεξέλεγκτα» εξήγησε.

Προστασία στον πρεσβευτή στο Λονδίνο

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει προστασία στον πρεσβευτή της Μιανμάρ στο Λονδίνο, ο οποίος εκδιώχθηκε από την πρεσβεία από τη χούντα, αφού ενημερώθηκε επισήμως για το τέλος της θητείας του από τις βιρμανικές αρχές.

«Χαιρετίζω το θάρρος και τον πατριωτισμό του. Τον στηρίζουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλειά του στη Βρετανία» έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Νάιτζελ Άνταμς έπειτα από συνάντηση που είχε χθες Πέμπτη με τον πρεσβευτή Κιάου Ζουάρ Μιν.

Διπλωμάτες που πρόσκεινται στη χούντα κατέλαβαν την Τετάρτη το βράδυ την πρεσβεία που βρίσκεται στο κέντρο του Λονδίνου και αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στο κτίριο στον Κιάου Ζουάρ Μιν, που στηρίζει την κυβέρνηση της Σου Τσι.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ καταδίκασε αυτές “τις ενέργειες εκφοβισμού” της χούντας, όμως το υπουργείο του επεσήμανε ότι δέχθηκε την απόφαση της χούντας να τερματίσει τη θητεία του πρεσβευτή.