Το κατώφλι για την ανοσία της αγέλης θα περάσει η Βρετανία τη Δευτέρα 12 Απριλίου, σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο από το University College London (UCL).

Tα αποτελέσματα του UCL εκτιμούν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προστασία ενάντια στην Covid-19 – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης μόλυνσης – θα αγγίξει το 73,4% τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Indendent.

Η μελέτη αυτή έρχεται μετά τη δημοσίευση έρευνας την προηγούμενη εβδομάδα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία την εβδομάδα που τελείωσε στις 14 Μαρτίου, περισσότεροι από τους μισούς στην Αγγλία (54%) είχαν ήδη αντισώματα.

Ο καθηγητής Karl Fristen του UCL δήλωσε στην The Telegraph: «Οι εκτιμήσεις για την ανοσία της αγέλης με εξέπληξαν. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτα όταν κάποιος σκεφτεί ότι περισσότερο από το 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, περίπου 42% των ανθρώπων έχει τώρα εκτεθεί στον ιό και περίπου 10% έχει ανοσία από πριν.

Όταν συνυπολογίζουμε την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού όσον αφορά την ανοσία, αυτό – σύμφωνα με το μοντέλο – σημαίνει ότι περίπου το 70% του πληθυσμού έχει ανοσία.

Βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, αυτό είναι σχεδόν στο κατώφλι της ανοσίας της αγέλης».

«Πράσινο φως» για χαλάρωση του lockdown

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον άναψε το πράσινο φως για το άνοιγμα των παμπ, καταστημάτων, κομμωτηρίων και γυμναστήριων την ερχόμενη Δευτέρα (12/4) σε όλη την Αγγλία αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου, είπε ότι πλέον είναι ασφαλές να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει όπως είχε προγραμματιστεί και τα ποσοστά μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλά για να διευκολύνουν την άρση περιορισμών από τις 12 Απριλίου.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, είπε πως ελπίζει πως θα μπορούν οι Βρετανοί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τον επόμενο μήνα, ελπίζοντας αυτό να γίνει από τις 17 Μαΐου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να επανεισαχθεί ο ιός από το εξωτερικό στη χώρα.