Το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των παμπ, καταστημάτων, κομμωτηρίων και γυμναστήριων την ερχόμενη Δευτέρα (12/4) σε όλη την Αγγλία αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, έδωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου, είπε ότι πλέον είναι ασφαλές να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση, καθώς ο εμβολιασμός προχωράει όπως είχε προγραμματιστεί και τα ποσοστά μόλυνσης είναι αρκετά χαμηλά για να διευκολύνουν την άρση περιορισμών από τις 12 Απριλίου.

Αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού, είπε πως ελπίζει πως θα μπορούν οι Βρετανοί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τον επόμενο μήνα, ελπίζοντας αυτό να γίνει από τις 17 Μαΐου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να επανεισαχθεί ο ιός από το εξωτερικό στη χώρα.

Τόνισε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να μην κλείσουν διακοπές στο εξωτερικό, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι «πολύ πριν» τις 17 Μαΐου η κυβέρνησή του θα καθορίσει «τι είναι λογικό» να γίνει με τα ταξίδια.

«Θα επιβεβαιώσουμε εκ των προτέρων αν τα μη απολύτως αναγκαία διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν στις 17 Μαΐου ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο», δήλωσε. Παραδέχτηκε ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις και είπε ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την αμοιβαία αναγνώρισή τους.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πιθανό να εισαχθούν, αλλά όχι για χρήση στις παμπ, στα καταστήματα ή στα κομμωτήρια που θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα. Είπε μάλιστα ότι και ο ίδιος θα πάει στην παμπ «για να πιει μια μπίρα».

Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς το κύμα του κορονοϊού πλήττει την Ευρώπη.

«Ηθικά και πρακτικά ζητήματα για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού»

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ωστόσο ότι εξετάζει αν θα μπορούσε να οργανώσει ένα «σύστημα επιβεβαίωσης» της κατάστασης του καθενός όσον αφορά την Covid-19 (αν κάποιος έχει προσβληθεί και αναρρώσει ή αν έχει εμβολιαστεί) που θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να ξαναρχίσουν οι εκδηλώσεις με συμμετοχή μεγάλου πλήθους ατόμων.

Ο Τζόνσον επισήμανε ότι υπάρχουν «περίπλοκα, ηθικά και πρακτικά ζητήματα (…) που εγείρονται» από την ιδέα εισαγωγής ενός πιστοποιητικού, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά στον εμβολιασμό. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα το χειριστούμε, δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα μεροληπτικό σύστημα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Παρά το άνοιγμα αυτό, όσοι μπορούν θα πρέπει να συνεχίσουν την τηλεργασία και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας.

Λίστα «πράσινων» χωρών για διεθνή ταξίδια

Αφού ξαναρχίσουν τα διεθνή ταξίδια, η Βρετανία σχεδιάζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να κατηγοριοποιεί τις χώρες «χρωματίζοντάς» τις κόκκινες, πορτοκαλί ή πράσινες, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου που θεωρεί ότι υφίσταται στην καθεμιά. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει από τώρα ποιες θα είναι οι «πράσινες» χώρες, που σημαίνει ότι για να τις επισκεφθεί κανείς θα χρειάζεται μόνο να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ πριν και μετά το ταξίδι.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι στη λίστα των «πράσινων» χωρών θα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Πορτογαλία, η Μάλτα, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ.

Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν χώρες που θα χαρακτηριστούν «πορτοκαλί» θα πρέπει να μπαίνουν κατόπιν σε αυτοαπομόνωση ενώ για τις «κόκκινες» χώρες θα απαιτείται καραντίνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες, όπως οι EasyJet, Ryanair και British Airways, αλλά και τα πρακτορεία τουρισμού όπως το TUI, ελπίζουν ότι θα αποφύγουν ένα δεύτερο «χαμένο» καλοκαίρι. Ο Τζόνσον είπε ότι είναι «κρίσιμης» σημασίας να πετάξουν ξανά οι εταιρείες, τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα για το πότε μπορούν να ξαναρχίσουν τα ταξίδια.