Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της φυματίωσης παραμένει σταθερός παρά το γεγονός ότι η ασθένεια εξακολουθεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πρόοδος, ωστόσο, έχει επιτευχθεί στη Βραζιλία, την Κίνα, την Καμπότζη, την Τανζανία και την Ουγκάντα.

9,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσεβλήθησαν από τη νόσο το 2009, όσοι και το 2008, ενώ 1,7 εκατομμύριο πέθαναν, αριθμός που δείχνει ότι η νόσος αυτή παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο.

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου μειώνεται ή παραμένει σταθερός σε 22 χώρες με μεγάλο ποσοστό νοσηρότητας, με εξαίρεση τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Φιλίπ Γκλαζιού, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Γκλαζιού τόνισε ότι το ποσοστό θνησιμότητας που συνδέεται με τη φυματίωση μειώθηκε κατά 50% στην Κίνα σε διάστημα δέκα ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην Ινδία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη νοσηρότητα, με δυο εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο.

Ο διεθνής οργανισμός προειδοποίησε ωστόσο ότι ο ρυθμός προόδου στον αγώνα κατά της φυματίωσης είναι πολύ αργός για να εξαλειφθεί οριστικά η νόσος.