Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε η συριακή πολεμική αεροπορία στην ανατολική Συρία, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας ωστόσο επέρριψε την ευθύνη στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Ένα αεροπλάνο έριξε στην κοινότητα Σούλα (νοτιοδυτικά του Ντέιρ αλ Ζορ) έναν πύραυλο εναντίον ενός λεωφορείου που κατευθυνόταν στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 16 ανθρώπους που πιθανότατα προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή για να γλιτώσουν από τις μάχες μεταξύ του στρατού και του ΙΚ. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και δέκα παιδιά μικρότερα των 8 ετών», ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η συριακή τηλεόραση από την πλευρά της κατηγόρησε το ΙΚ. «Οι τρομοκράτες τακφίρι (σ.σ. με αυτόν τον όρο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία αναφέρονται στους σουνίτες εξτρεμιστές) του ΙΚ διέπραξαν μια νέα σφαγή εναντίον της φυλής των Σαϊτάτ, στην περιοχή της Σούλα, στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντέρι αλ Ζορ με τη Δαμασκό. Υπάρχουν 13 νεκροί, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά», μετέδωσε το κανάλι.

Τον Αύγουστο, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι τζιχαντιστές σκότωσαν περισσότερα από 700 μέλη της φυλής αυτής που προσπάθησε να εξεγερθεί εναντίον τους.

Αφού κατάφερε να εκδιώξει τις αντίπαλες οργανώσεις, το ΙΚ έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ την οποία ενσωμάτωσε στο «χαλιφάτο» που ίδρυσε στα τέλη Ιουνίου σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Ο συριακός στρατός πάντως ελέγχει ακόμη το αεροδρόμιο και ένα τμήμα της πόλης.