Βίαια επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ φοιτητών και δυνάμεων της αστυνομίας σήμερα στο Λονδίνο με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν σε 32 συλλήψεις ενώ από τα 14 άτομα που τραυματίστηκαν οι μισοί ήταν αστυνομικοί.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και ύστερα από μια μαζική κινητοποίησης στους δρόμους της πόλης εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, στο κέντρο του Λονδίνου και αφού έσπασαν τη τζαμαρία στην είσοδο του κτιρίου και έφθασαν μέχρι την ταράτσα.

Οι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία και άναψαν μία μεγάλη φωτιά έξω από το κτίριο, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Η αστυνομία αιφνιδιάστηκε από τον όγκο της διαδήλωσης και από τις κινήσεις των νεαρών που συμμετείχαν και χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Επρόκειτο για την πρώτη βίαιη διαδήλωση στο Λονδίνο, με στόχο τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, που αποφάσισε η κυβέρνηση Κάμερον για να αντιμετωπίσει το υπερβολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού. Μέχρι τώρα είχαν γίνει μόνο σιωπηλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η Έμιλι Γουίτμπαϊ, 22 χρόνων, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που συμμετείχε στην εισβολή στο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι οι ειρηνικές μέχρι τώρα διαδηλώσεις δεν είχαν αποτελέσματα. «Δεν είναι καιρός για ευγενικές διαβουλεύσεις, είναι ώρα για δράση», δήλωσε η νεαρή φοιτήτρια.

Στη διαδήλωση που προηγήθηκε των επεισοδίων συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πανεπιστημιακοί, που φώναζαν συνθήματα όπως: «σταματήστε τις περικοπές για την παιδεία» και «αυτοί λένε μειώσεις, εμείς λέμε αγώνες».
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει κατά 2,9 δισ. λίρες την ετήσια επιχορήγηση στα πανεπιστήμια, τα οποία καλούνται να αυξήσουν τα δίδακτρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος στους υπεύθυνους για τα επεισόδια. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μία μικρή μειονότητα που εμπλέκεται σε πράξεις βίας», δήλωσε στο Sky News.