Στην ονομασία του Μουσείου Ορσέ, ενός από τα πιο περίβλεπτα μουσεία του Παρισιού, προστέθηκε και το όνομα του πρώην προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που απεβίωσε στις 2 Δεκεμβρίου 2020.

«Το όνομα του προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν θα προστεθεί στην ονομασία του δημόσιου ιδρύματος του Μουσείου Ορσέ και του Μουσείου Ορανζερί» ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Πολιτισμού Ροσελίν Μπασελό.

Η Ρ. Μπασελό είπε πως ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1981, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, «είχε εργαστεί με αποφασιστικότητα και δέσμευση για τη γέννηση του μουσείου και είχε παρακολουθήσει την ανάπτυξή του».

Η Μπασελό απέτισε φόρο τιμής σε «έναν άνθρωπο του πολιτισμού, που είχε πάθος για την τέχνη και τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα» και μια «κίνηση μεγάλου θάρρους στην κληρονομιά και την αρχιτεκτονική, που αφορούσε ταυτόχρονα τη διατήρηση ενός ιστορικού μνημείου και τη μεταμόρφωσή του σε μουσείο».

Το μουσείο, που είναι αφιερωμένο στην τέχνη του 19ου αιώνα και στεγάζεται σε έναν πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, εγκαινιάστηκε το 1986 από τον πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

Την περασμένη Πέμπτη (25/3), η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος για την προσθήκη του ονόματος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας σε εκείνο του δημόσιου ιδρύματος των Μουσείων Ορσέ και Ορανζερί.

Το 2010, το Μουσείο Ορανζερί συνδέθηκε με το Μουσείο Ορσέ. Το Ορανζερί, που βρίσκεται στον Κεραμεικό, φιλοξενεί μεταξύ άλλων το μεγάλο σύνολο των νουφάρων (Nympheas), του ζωγράφου Κλοντ Μονέ.

Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με την οικογένεια του πρώην προέδρου, διευκρίνισε το υπουργείο.

Μετά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που πήρε το όνομα του Ζορζ Πομπιντού, τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (BNF) που αφιερώθηκε στον Φρανσουά Μιτεράν και το Μουσείο της Κε Μπρανλί στο οποίο προστέθηκε το όνομα το Ζακ Σιράκ, άλλος ένας πρώην πρόεδρος τιμάται με αυτόν τον τρόπο για τη δράση του υπέρ του πολιτισμού και της τέχνης.