Ακόμα 28.903 κρούσματα του SARS-CoV- ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο η Ινδία, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φτάνουν τους 11.438.734.

Παράλληλα, οι θάνατοι άλλων 188 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας σε 159.044 νεκρούς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Στην Ινδία, όπου καταγράφεται ο τρίτος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο — μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία — τα κρούσματα αυξάνονται ξανά εδώ και λίγες εβδομάδες, κάτι που εντείνει την ανησυχία για την εκδήλωση νέου κύματος.

Σχεδόν το 62% των μολύνσεων και το 46% των θανάτων καταγράφηκαν στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στη χώρα παρότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ολοένα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η έξαρση των κρουσμάτων σημειώνεται μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται. Η Ινδία έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής κάπου 35 εκατ. ανθρώπους για τον νέο κορονοϊό από τα μέσα Ιανουαρίου. Το Νέο Δελχί θέλει να έχουν ανοσοποιηθεί 300 εκατ. από το 1,35 δισεκ. των κατοίκων της μέχρι τον Αύγουστο.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι θεωρεί ότι οι συναθροίσεις και το ότι πολλοί Ινδοί δεν εφαρμόζουν τη σύσταση για τη χρήση μάσκας είναι οι κυριότεροι παράγοντες που εξηγούν την αύξηση των κρουσμάτων, όχι τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Μόντι θα συζητήσει σχετικά με τη νέα αύξηση των μολύνσεων με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των ομοσπονδιακών κρατών μέσω βιντεοδιάσκεψης εντός της ημέρας.