Τη διαβεβαίωση στις γυναίκες ότι είναι ασφαλές να περπατούν στους δρόμους του Λονδίνου το βράδυ έδωσε σήμερα Πέμπτη (11/3) η πλέον υψηλόβαθμη αστυνομικός της Βρετανίας, μετά τη σύλληψη αστυνομικού που είναι ύποπτος ότι απήγαγε και δολοφόνησε μια 33χρονη γυναίκα.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η εξαφάνιση της Σάρα Έβεραρντ και η ανακοίνωση ότι βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα είχε ως αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πλημμυρίσουν από αναρτήσεις γυναικών για τις προφυλάξεις που λαμβάνουν όταν βγαίνουν έξω μόνες τους το βράδυ προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς, όπως το να κρατούν τα κλειδιά τους στο χέρι για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσου ως όπλο και να φορούν αθλητικά ρούχα που τους βοηθούν να τρέξουν. Άλλες ανάρτησαν κατάλογο περιστατικών παρενόχλησης από άνδρες σε δημόσιους χώρους εδώ και δεκαετίες.

«Είναι τόσο ισχυρές διότι κάθε γυναίκα μπορεί να τις καταλάβει», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. «Κάθε γυναίκα θα πρέπει να νιώθει ασφάλεια να περπατά στους δρόμους μας χωρίς τον φόβο παρενόχλησης ή βίας».

Η Έβεραρντ εθεάθη τελευταία φορά στις 09.30 μ.μ. στις 3 Μαρτίου ενώ επέστρεφε στην κατοικία της από ένα φιλικό σπίτι στο νότιο Λονδίνο. Οι φωτογραφίες της γεμίζουν τις βρετανικές εφημερίδες όλη την εβδομάδα.

Ένας Βρετανός αστυνομικός, γύρω στα 40, που εργάζεται στη φύλαξη διπλωματικών κτιρίων, συνελήφθη, καθώς θεωρείται ύποπτος για ανθρωποκτονία, απαγωγή και προσβολή δημοσίας αιδούς, ενώ μια γυναίκα, περίπου 30 ετών, συνελήφθη κατηγορούμενη για παροχή βοήθειας σε εγκληματία.

Η Κρεσίντα Ντικ, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του Λονδίνου, δήλωσε ότι η ίδια και συνάδελφοί της είναι «απολύτως σοκαρισμένοι» με την είδηση ότι συνελήφθη αστυνομικός εν ενεργεία, λέγοντας ότι προκάλεσε «κύματα σοκ και οργής» στην κοινή γνώμη και στις τάξεις της αστυνομίας.

«Γνωρίζω ότι οι Λονδρέζοι θα θέλουν να ξέρουν πως ευτυχώς είναι απίστευτα σπάνια να απαχθεί μια γυναίκα από τους δρόμους μας», δήλωσε η ίδια. «Αλλά κατανοώ απολύτως ότι παρά ταύτα οι γυναίκες στο Λονδίνο και η ευρύτερη κοινή γνώμη, ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε η Σάρα, θα ανησυχούν και μπορεί επίσης να φοβούνται».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα σοκαρισμένος και βαθιά θλιμμένος από τις εξελίξεις ενώ λόγω της εξαφάνισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε δημοφιλές το hashtag με το όνομά της (#saraheverard) με γυναίκες να μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες.

«Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι η ανδρική βία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί και το δικαστικό σύστημα και η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστούν ως προς αυτό», δήλωσε η Τζες Φίλιπς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος υπεύθυνη για την ενδοοικογενειακή βία. «Αυτή τη στιγμή, πολύ απλά δεν το λαμβάνουμε τόσο σοβαρά όσο άλλα εγκλήματα».

Για το Σάββατο το βράδυ έχει διοργανωθεί αγρυπνία με το σύνθημα «Reclaim The Streets» (Ξαναπάρτε πίσω τους Δρόμους μας).