Επίθεση στην Κίνα και τη Ρωσία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Τρίτη, τονίζοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει την παραπλάνηση από τις δύο αυτές χώρες σχετικά με τα εμβόλια.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας να παραπλανηθούν από την Κίνα και τη Ρωσία, και τα δύο καθεστώτα με λιγότερο επιθυμητές αξίες από τις δικές μας, καθώς οργανώνουν πολύ περιορισμένες αλλά ευρέως δημοσιευμένες επιχειρήσεις για την παροχή εμβολίων σε άλλους» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ.

Προσέθεσε ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτές οι χώρες έχουν χορηγήσει μισές δόσεις ανά 100 κατοίκους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ευρώπη δεν θα χρησιμοποιήσει εμβόλια για προπαγάνδα. Προωθούμε τις αξίες μας».

Παράλληλα, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι σοκάρεται όταν ακούει τις κατηγορίες για «εθνικισμό εμβολίων» κατά της ΕΕ.

«Και εδώ πάλι, τα γεγονότα δεν ψεύδονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών εμβολίων που παράγονται στην επικράτειά τους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιοχή με τη μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, απλώς θέσπισε ένα σύστημα για τον έλεγχο της εξαγωγής των δόσεων που παράγονται στην ΕΕ» επισήμανε ο κ. Μισέλ προσθέτοντας ότι ο στόχος της ΕΕ είναι η αποτροπή των εταιρειών από τις οποίες έχει παραγγείλει και προχρηματοδοτήσει δόσεις να τις εξάγουν σε άλλες προηγμένες χώρες, όταν δεν έχουν παραδώσει αυτό που υποσχέθηκαν.

«Η ΕΕ δεν σταμάτησε ποτέ τις εξαγωγές» σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «χωρίς την Ευρώπη, δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθούν και να παραχθούν διάφοροι τύποι εμβολίων σε λιγότερο από ένα έτος, όταν συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα ή πέντε χρόνια».

«Ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός και η υποβολή προσφορών μεταξύ χωρών και να επιτραπεί σε όλες τις χώρες να λάβουν τις δόσεις ταυτόχρονα. Διαφορετικά, τα μεγαλύτερα ή πλουσιότερα κράτη μέλη θα ήταν τα πρώτα στην ουρά και θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση, ενώ τα άλλα δεν θα είχαν λάβει ακόμη μία δόση. Αυτό θα δημιουργούσε Ευρωπαίους πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάτι που είναι απαράδεκτο» ανέφερε.

Ο Σαρλ Μισέλ εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τη διεθνή πρωτοβουλία COVAX για την παροχή εμβολίων στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα στον κόσμο.

«Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο εναντίον της COVID-19. Και η Ευρώπη θα είναι σημαντικός σύμμαχος στην απελευθέρωση του κόσμου από αυτόν τον ιό» κατέληξε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.