Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ότι αισθάνεται ασφάλεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το αίτημα έκδοσης που δημοσιοποίησε χθες η Λευκορωσία.

«Αισθάνομαι ασφαλής στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, αντιδρώντας στο αίτημα έκδοσης που εστάλη στη Λιθουανία, όπου αναγκάστηκε να καταφύγει, για το ρόλο της στο κίνημα αμφισβήτησης μετά τις εκλογές του 2020.

Οι αρχές της Λιθουανίας απέρριψαν κατηγορηματικά το αίτημα.

«Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτό το αίτημα έχει πολιτικά κίνητρα», πρόσθεσε η Τιχανόφσκαγια μετά μια συνάντηση στο κέντρο της Λισαβόνας με μέλη της λευκορωσικής κοινότητας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υποστήριξης των πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία, στην οποία μετείχαν 100 άτομα.

Το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο καταστέλλει από πέρυσι ένα ιστορικό κίνημα αμφισβήτησης που δημιουργήθηκε μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του τον Αύγουστο.

Αντίπαλη του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, η Τιχανόφσκαγια, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, αναγκάστηκε να καταφύγει στη Λιθουανία αμέσως μετά τις εκλογές.

Διώκεται από το φθινόπωρο του 2020 για «εκκλήσεις σε ενέργειες που έπληξαν την εθνική ασφάλεια», έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως πέντε ετών.

Με την ευκαιρία του ταξιδιού της στην Πορτογαλία, η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας.

Στο τέλος αυτής της συνάντησης, ο Κόστα εξέφρασε την υποστήριξή του “στο δικαίωμα της διαδήλωσης με ειρηνικό τρόπο” και στη διοργάνωση “ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”.

“Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών αξιών”, υπενθύμισε ο Κόστα σε μήνυμα που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter.