Ένας καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας από τη Σουηδία σταμάτησε την έρευνά του για τον κορονοϊό όταν δέχτηκε δριμεία κριτική για τα συμπεράσματά του.

Ο Jonas Ludvigsson βρήκε πως τα παιδιά διατρέχουν μικρό κίνδυνο από την Covid-19, η μελέτη του υπονομεύει ωστόσο την πολιτική απόφαση της χώρας να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά.

Ο Jonas Ludvigsson, ακαδημαϊκός στο Karolinska Institute της Σουηδίας, δήλωσε πως έχασε τον ύπνο του από τα «οργισμένα μηνύματα σε κοινωνικά μέσα και emails», καθώς η έρευνά του έρχεται σε αντίθεση με την εθνική στρατηγική της χώρας για τα σχολεία.

Ο Ludvigsson μελέτησε παιδιά ηλικίας 1-16 ετών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη. Μόλις 15 παιδιά κατέληξαν στην εντατική, βρήκε, ένα ποσοστό της τάξης των 0,77 ανά 100.000 παιδιά. Κανένα μάλιστα δεν έχασε τη ζωή του από τη νόσο.

Όσο για τους καθηγητές, «λιγότεροι από 30 κατέληξαν σε ΜΕΘ κατά την ίδια περίοδο, ένα ποσοστό της τάξης των 19 ανά 100.000». Ο Ludvigsson σημείωσε μάλιστα πως τότε κανένα παιδί δεν φορούσε μάσκα.

Στη συζήτηση πήραν μέρος τόσο η υπουργός Παιδείας, Matilda Ernkrans, όσο και ο πρόεδρος του Karolinska Institute, Ole Petter Ottersen, οι οποίοι δήλωσαν στο περιοδικό British Medical Journal ότι πρέπει οι επιστήμονες να προστατεύονται από τέτοιες επιθέσεις αναφορικά με τις έρευνές τους.