Ένα νέο αριστερό κόμμα έχει γίνει η τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, εκμεταλλευόμενο τη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των δύο παραδοσιακών μεγάλων κομμάτων μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα μέτρα λιτότητας εν μέσω της οικονομικής ύφεσης, όπως καταδεικνύει μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα,.

Το κόμμα Podemos (Μπορούμε) συγκέντρωσε το 8% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Μαΐου, ποσοστό το οποίο χαρακτηρίστηκε η έκπληξη της αναμέτρησης και του εξασφάλισε πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση που γίνονταν βουλευτικές εκλογές το κόμμα Μπορούμε θα συγκέντρωνε το 15,8% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο επωφελείται από τις ενδείξεις ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας, θα εξασφάλιζε το 30% των ψήφων, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ισπανία, θα εξασφάλιζε το 21,2% των ψήφων.

Αυτό το στοιχείο φέρνει το Ποδέμος, του οποίου ηγείται ο λέκτορας πολιτικής επιστήμης Πάμπλο Ιγκλέσιας, μπροστά από την Ενωμένη Αριστερά (IU), η οποία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CIS, θα συγκέντρωνε το 8,2% των ψήφων, και από το κεντροαριστερό κόμμα UPD, το οποίο κατά την έρευνα αυτή θα εξασφάλιζε το 5,9%.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.