Πάνω από εκατό Εβραίες δέχθηκαν υβριστική επίθεση χθες όταν προσπάθησαν να ψάλλουν και να προσευχηθούν υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η ομάδα των γυναικών, μέλη της οργάνωσης «Γυναίκες του Τείχους» (WoW) ανήκουν σε προοδευτική, μεταρρυθμιστική, τάση του Ιουδαϊσμού. Είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο του Τείχους που προορίζεται για τις γυναίκες. Όταν όμως εκείνες ξεκίνησαν να ψάλλουν και να προσεύχονται, υπό την προστασία αστυνομικών, οι περαστικοί-στην πλειονότητά τους άνδρες-άρχισαν να τις υβρίζουν, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Άλλες δύο γυναίκες, που είχαν φέρει κυλίνδρους με την Τοράχ στην είσοδο του Τείχους, δέχθηκαν επίσης υβριστική επίθεση. «Θα καείτε στην Κόλαση, Πόρνες», φώναξαν εναντίον τους πολλοί υπερορθόδοξοι Εβραίοι.

Οι γυναίκες υποστηρίζουν πως πέφτουν θύματα διακρίσεων λόγω του φύλου τους. Ωστόσο, οι υπερορθόδοξοι αντίπαλοί τους αντιτείνουν πως εκείνες παραβιάζουν τις βασικές αρχές του Ιουδαϊσμού και πως επιδίδονται σε «προκλήσεις».

Οι ίδιες έχουν θέσει ως στόχο τους να τους επιτραπεί να φέρουν το παραδοσιακό μαντήλι για τις προσευχές και να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων, ένα προνόμιο καθαρά ανδρικό.

Οι γυναίκες αυτές συγκεντρώνονται κάθε πρώτη ημέρα του εβραϊκού σεληνιακού μήνα απαιτώντας την αλλαγή του νόμου.

Το 2003, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποφανθεί πως οι Γυναίκες του Τείχους δεν έχουν το δικαίωμα να προσεύχονται υψηλόφωνα στο Τείχος των Δακρύων. Κάθε παράβαση του θρησκευτικού νόμου τιμωρείται με εξάμηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή και πρόστιμο 3.000 δολαρίων.