Μια τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο την τοπική αστυνομία.

Μια ομάδα ανθρώπων οπλισμένων με μαχαίρια επιτέθηκαν τη Δευτέρα το πρωί εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και κυβερνητικών κτιρίων στην κομητεία Σάτσε της επαρχίας Σιντζιάνγκ τη Δευτέρα το πρωί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Δεκάδες Ουιγούροι (η μουσουλμανική μειονότητα) και Χαν (η εθνική ομάδα στην οποία ανήκει η πλειονότητα των κατοίκων της Κίνας) σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», πρόσθεσε το Νέα Κίνα.

Στη συνέχεια οι δράστες πήγαν στη γειτονική πόλη Χουάνγκντι και επιτέθηκαν εναντίον πολιτών, ενώ λεηλάτησαν και πυρπόλησαν έξι οχήματα.

Μια αρχική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια «οργανωμένη και προμελετημένη τρομοκρατική επίθεση», υπογραμμίζει η ίδια πηγή.

Μεταξύ των νεκρών είναι Ουιγούροι, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και μέλη της εθνοτικής ομάδας των Χαν, στην οποία ανήκει η πλειονότητα του πληθυσμού της Κίνας, επεσήμανε.

Η επίθεση σημειώθηκε μετά το τέλος του μήνα του ραμαζανιού, το οποίο οι αρχές της Σιντζιάνγκ προσπάθησαν να αναγκάσουν τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν.
«Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν δεκάδες μέλη της συμμορίας», ανέφερε το Νέα Κίνα.

Η κομητεία Σάτσε, που είναι γνωστή και με το όνομα Γιαρκάντ που της αποδίδουν οι Ουιγούροι, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σιντζιάνγκ όπου ζουν πολλά μέλη της μειονοτικής ομάδας και η οποία συνορεύει με το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια σημειώνονται στην επαρχία Σιντζιάνγκ πολλές βίαιες επιθέσεις, οι οποίες αποδίδονται από την κινεζική κυβέρνηση σε Ουιγούρους ισλαμιστές αντάρτες που επιθυμούν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.